Προειδοποίηση για την προοπτική αναζωογόνησης της Αλ Κάιντα απευθύνουν αμερικανικά think tanks, υποστηρίζοντας ότι η παταγώδης κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους σπρώχνει ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους στην πάλαι ποτέ κραταιά Αλ Κάιντα, η οποία έχει μεταλλαχθεί και διαφοροποιηθεί εστιάζοντας στον έλεγχο περιοχών στην Ασία και την Αφρική.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά think tanksη Αλ Κάιντα έχει ανακτήσει μέρος της ισχύος της, ωφελούμενη από τις πρόσφατες ήττες του ISIS στη Συρία. Οι ι νέες εκτιμήσεις έρχονται επ αφορμής της μαύρης επετείου της πτώσης των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Η πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, περιήλθε στα τέλη του Ιουλίου στον έλεγχο της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ Σαμ, η κυρίαρχη οργάνωση στην οποία είναι η Φάταχ αλ Σαμ, ή όπως ονομαζόταν μέχρι πρότινος Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που πρόσφατα υποτίθεται ότι διέρρηξε τη σχέση της με την αλ Κάιντα. Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η επικράτησή της έναντι μιας οργάνωσης ανταρτών της επέτρεψε να αποκτήσει την κυριαρχία σε μια από τις τελευταίες επαρχίες εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Ελέγχει κυρίως την πρωτεύουσα της επαρχίας της Ιντλίμπ και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου φορολογεί τα προϊόντα που εισάγονται.
“Το ΙΚ είναι ίσως η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, αλλά η αλ Κάιντα στη Συρία μας ανησυχεί. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός βραχίονάς της παγκοσμίως αυτή τη στιγμή”,
εξήγησε ο Τζόσουα Γκέλτσερ, άλλοτε σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το εξτρεμιστικό δίκτυο είναι εξάλλου ενεργό στο Μάγρεμπ, στο Μαλί και στην Υεμένη.
Η οργάνωση πήρε “έξυπνα αποστάσεις από το ΙΚ, ώστε να περνάει σαν η οργάνωση των “μετριοπαθών τζιχαντιστών”, που δεν τους συμπαθείς κατ’ ανάγκη αλλά μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί τους”, συνέχισε ο Γκάρτενσταϊν-Ρος, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση έχει την υποστήριξη μιας μερίδας Σύρων και ορισμένων κρατών του Κόλπου.