Άμεση ανάλυση: Η Eldorado σώζει τον Τσίπρα, συσπειρώνει την Αριστερά

Άμεση ανάλυση: Η Eldorado σώζει τον Τσίπρα, συσπειρώνει την Αριστερά

Δυναμική ικανή να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, θέτοντας σε κίνηση μηχανισμούς και ενεργοποιώντας αντανακλαστικά που μπορούν να συσπειρώσουν την Αριστερά και να ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού πραγματοποιούνται, αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα. Mε επίκεντρο τις πρωτοβουλίες της Eldorado Gold, που απειλεί με παύση δραστηριοτήτων και αποχώρηση από την Ελλάδα, η θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό ανεβαίνει και δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση, που θόλωσε τις γραμμές για να επιτύχει συμφωνίες, να τις τραβήξει ξανά, πάνω στον χρυσό της Χαλκιδικής και της Θράκης προβάλλοντας περιβαλλοντικές και πολιτικές αντιστάσεις.

Ενώ η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ φάνηκε να σκιαγραφεί τη στροφή της κυβέρνησης προς ένα πολύ πιο δοτικό πολιτικό μοντέλο στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέλκυσης επενδυτών, προκαλώντας ανησυχία στην αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπείται από τους 53+ καθώς και αρκετούς ακόμα διαφωνούντες με τη στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία, η ανακοίνωση της Eldorado Gold έρχεται να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκοπεί πλήρως τις ρίζες της.

Αν και ο αντίκτυπος των δημοσιευμάτων στα media είναι αρνητικός για τη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης, εν τούτοις πολιτικά, οι κινήσεις της Eldorado, μπορεί να αποδειχθούν σανίδα σωτηρίας για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Διαβάστε  Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας για το Eurogroup

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει κάνει πλειάδα συμβιβασμών και υπαναχωρήσεων θέλοντας να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και ενώ έχει πανηγυρίσει την έξοδο στις αγορές, προκαλώντας μια ακόμη κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Eldorado Gold αναδεικνύεται ως “από μηχανής θεός” προσφέροντας στην κυβέρνηση έναν αξιόπιστο εχθρό, μια αντιπαράθεση που μπορεί να αξιοποιήσει για να τονώσει το θολό και αμφισβητούμενο αριστερό της προφίλ, να κινητοποιήσει μεγάλες ομάδες του χώρου της Αριστεράς, να δώσει χώρο και έκφραση στα κινήματα και να αποδείξει ότι έχει -ακόμα- αρχές και κόκκινες γραμμές.

Όλα αυτά με το κόστος της αντιπαράθεσης με 2500 εργαζομένους της εταιρίας που αντιστοιχούν σε 10-15,000 κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής και ενώ μια αντίστοιχη ομάδα από την περιοχή στηρίζει την προοπτική αποχώρησης της εταιρίας από την περιοχή τους.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Οδικό χάρτη σύγκλισης με ξεδιπλώνει ο Τσίπρας

Αποτιμώντας πολιτικά το κόστος της σύγκρουσης με την Eldorado η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγει σχετικά αβίαστα στην επιλογή της σύγκρουσης καθώς τα προσδοκώμενα και διαφαινόμενα οφέλη είναι πολλαπλάσια βραχυχρόνια από το πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Επιλέγοντας αυτή τη στρατηγική η ηγεσία της Eldorado προσφέρει ουσιαστικά υπηρεσία στο βωμό της πολιτικής ενίσχυσης της κυβέρνησης, επιτρέποντας της παράλληλα να ανεβάσει τους τόνους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση όταν αυτή κρίνει αναγκαίο.

Μια ελαφρώς πιο προσεκτική ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας μπορεί να ενισχύσει το σενάριο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την τρίτη αξιολόγηση με γνώμονα την επόμενη έξοδο στις αγορές. Πιεζόμενη όμως από τους στρατηγικούς της στόχους η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνονται από την κομματική γραμμή, κινούνται σε θολές γραμμές και χάνουν αντιστηρίξεις σπαταλώντας πολιτικό κεφάλαιο.

Διαβάστε  Υπογράφεται η συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσεις (live)

Η ανάδειξη της Eldorado Gold σε αξιόπιστο εχθρό και μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση επιτρέπει την κινητοποίηση ομάδων που είχαν αποστασιοποιηθεί πολιτικά και απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο κυβερνητικών συμβιβασμών και παλινδρομήσεων.

Ακόμα και σε επίπεδο δημοσιότητας η κυβέρνηση αποκτά πλέον ένα θέμα που μπορεί να διαχειρίζεται σε ένταση όταν θα πιέζεται για συμβιβασμούς στην αξιολόγηση. Συνεπώς η αντιπαράθεση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπέτασμα καπνού για να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, ίσως και κέρδος.

Διαφήμιση