Στρατηγική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Γερμανία και διεύρυνσης του μετώπου με διπλωματικά μέτρα και αντίμετρα ακολουθεί η Άγκυρα, επιδεικνύοντας συγκρουσιακή διάθεση με την Άγκελα Μέρκελ προ της άτυπης συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.
Δρώντας με κατά πάγιο πλέον στρατηγική, η τουρκική διπλωματία επενδύει στη δημιουργία τετελεσμένων ακόμα και όταν πρόκειται απλά για αντίληψη και όχι για πραγματικά γεγονότα, προσπαθώντας να δημιουργήσει την αίσθηση επαναπροσέγγισης με τον Λευκό Οίκο, με την προσχώρηση στο εμπορικό μέτωπο κατά της ΕΕ.
Ανεβάζοντας τους τόνους και απαντώντας σε αντίστοιχες γερμανικές οδηγίες και σχόλια της Άγκελα Μέρκελ η Άγκυρα εξέδωσε επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για έξαρση του αντι-τουρκικού αισθήματος στην ευρωπαϊκή χώρα.
«Η εκστρατεία της πολιτικής ηγεσίας στην Γερμανία είναι βασισμένη στο αντί-τουρκικό αίσθημα και εμποδίζει την είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε.»
ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η πολιτική ατμόσφαιρα έχει επηρεαστεί από την ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική»
έσπευσε να προσθέσει, συντηρώντας τη διαμάχη των δύο χωρών.
Χρησιμοποιώντας την επιθετική ρητορική προς τη Γερμανία ως σπονδή για την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και ποιώντας -την ανάγκη εξόδου από την ιδιότυπη καραντίνα- φιλοτιμία ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ και αιτήθηκε άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του NATO για τη Βόρεια Κορέα. Ο Λευκός Οίκος απάντησε καταφατικά και η συνάντηση ανακοινώθηκε, όταν όμως Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση για ζητήματα από τον Γκιουλέν και το Κουρδικό έως τους S-400 και τη δίωξη σωματοφυλάκων του Ερντογάν, τα περιθώρια έναρξης διαδικασίας επαναπροσέγγισης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα περιορισμένα έως και ανύπαρκτα.
Η Άγκυρα γνωρίζοντας ότι χωρίς να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων δεν μπορεί να προσδοκά αποτελέσματα, επενδύει στην αίσθηση που θα δημιουργήσει τόσο στην τουρκική κοινή γνώμη και το στρατιωτικό κατεστημένο η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο επιχειρεί για ανακτήσει τη διεθνή του παρουσία ο Ταγιπ Ερντογάν αλλά και η χρονική περίοδος, δημιουργούν ερωτηματικά και ανησυχία για την ικανότητά του να ελέγξει, να πείσει και να χαλιναγωγήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω του πογκρόμ Ερντογάν.