Επιδεινώνεται σε κατηγορία 4 ο Ίρμα, “βλέπει” Φλόριντα

Επιδεινώνεται σε κατηγορία 4 ο Ίρμα, “βλέπει” Φλόριντα

Αναβαθμίζεται σε τυφώνας κατηγορίας 4 ο Ίρμα καθώς εγκαταλείπει την Κούβα και κατευθύνεται στη Φλόριντα, όπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει εντολές εκκένωσης και ενώ όλα δείχνουν πως το πέρασμά του μπορεί να οδηγήσει περιοχές ολόκληρες πίσω στην εποχή των παγετώνων.

Στην Κούνα ο Ίρμα προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική χώρα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα υψηλότερη από 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), το μάτι του κυκλώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτικά), άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο κουβανός μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Περί τις 00:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) το μάτι του κυκλώνα Ίρμα αναμένεται να φθάσει στα στενά της Φλόριντας και το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ως το απόγευμα σήμερα η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Ο Ίρμα άφησε πάνω από 15 νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές από το πέρασμά του στην Καραϊβική, ενώ παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η υποβάθμισή του σε κατηγορία 3, αναβαθμίστηκε εκ νέου σε κατηγορία 4.

Για τις ΗΠΑ η έλευση του Ίρμα ακολουθεί τον Χάρβεϊ ο οποίος παρέλυσε το Χιούστον αφήνοντας στο πέρασμά του 14 νεκρούς, πολλούς αγνοούμενους και υλικές καταστροφές που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια, ήτοι τις τριπλάσιες από τον τυφώνα Κατρίνα.