Η μάστιγα των fake news και η προσπάθεια χειραγώγησης και διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων μέσω της προπαγάνδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρέασε τις γερμανικές εκλογές, παρά τους φόβους που είχαν εγκαίρως διατυπώσει οι αρχές και οι ίδιοι οι πολιτικοί.
Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ σε ανύποπτο χρόνο, στις οποίες εξέφραζε ανησυχία για επικείμενη παρέμβαση Ρώσων hackers στις γερμανικές εκλογές, στον απόηχο των εξελίξεων στις ΗΠΑ. Ακαριαία ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης και ψήφισης νόμου με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για τη διάδοση πλαστών ειδήσεων μέσα από το facebook και το twitter, αναγκάζοντας τα δυο κυρίαρχα κοινωνικά δίκτυα να λάβουν τα μέτρα τους.
Αν και μένουν 14 ημέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές όλα συνηγορούν ότι “το μέγα σκάνδαλο δεν ξέσπασε ποτέ”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η DW. Το αργότερο τότε θα μπορούν να πουν και οι πλέον ανήσυχοι και δύσπιστοι ότι οι γερμανικές εκλογές δεν επηρεάστηκαν από τα λεγόμενα fake news. Και εκείνοι, δε, που φροντίζουν για τη διάδοσή τους θα συνειδητοποιήσουν απογοητευμένοι ότι τελικά το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια.
Παρότι οι λιγότεροι πιστεύουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν ή και να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, για μεγάλο διάστημα υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι μπορεί να συμβεί κάτι τρομακτικό. Οι φόβοι ότι στον κόσμο του ανεξέλεγκτου διαδικτύου τα fake news μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη είναι φυσικά δικαιολογημένοι.
Σ’ αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό και τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα το 2016. Λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές όμως η κατάσταση έχει ηρεμήσει και στα στρατόπεδα των κομμάτων επικρατεί εφησυχασμός.
Μεγάλη προετοιμασία όμως είχαν κάνει και τα κόμματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες καμπάνιες fake news συγκροτώντας ειδικές task force με αντικείμενο την ανίχνευση, διαχείριση και ανάσχεση τέτοιων δημοσιευμάτων.
Αν και ο τρόπος δράσης των ειδικών ομάδων διαφέρει από κόμμα σε κόμμα κεντρικό ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση έπαιξε ο νέος νόμος που ενεργοποίησε facebook και twitter καθώς και οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ αλλά και η βελτίωση των διμερών σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας μέσα από τις νέες συμφωνίες για αγωγούς και ενεργειακές business.