Το προφίλ της εβδομάδας που έρχεται: Από τους τυφώνες στην πολιτική και την οικονομία

Το προφίλ της εβδομάδας που έρχεται: Από τους τυφώνες στην πολιτική και την οικονομία

Με τον τυφώνα Χάρβεϊ να έχει μόλις περάσει με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές, την Ίρμα να απειλεί τεράστιες περιοχές των ΗΠΑ, τον τεράστιο σεισμό στο Μεξικό να αφήνει συντρίμμια και νεκρούς, το προσφυγικό να εμφανίζει ενδείξεις αναζωπύρωσης τα φυσικά φαινόμενα και οι μεταβολές που αυτά επιφέρουν αναδεικνύονται σε καταλύτες για τον προσδιορισμό και πρόβλεψη των εξελίξεων. Την ίδια στιγμή στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης κυριαρχούν οι γερμανικές εκλογές και τα παρελκόμενα τους, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, το προσφυγικό και η αναδιάρθρωση της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων είναι αυτές που θα βοηθήσουν τις αγορές και τους επενδυτές να διατηρήσουν την αίσθηση της κατάστασης με σχετικά και συγκριτικά αβίαστο τρόπο.

Στις ΗΠΑ, τα σημαντικότερα γεγονότα θα είναι ο πληθωρισμός, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή και η προκαταρκτική ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος του Michigan. Στη Μεγάλη Βρετανία, η BoE θα ανακοινώσει την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική, μετά από μια σειρά από μικτές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit παραμένουν σε αδιέξοδο. Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την αύξηση των μισθών. Στην Ευρωζώνη το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, όπως και στην Κίνα. Εντονότερη θα είναι η εβδομάδα που έρχεται για την Κίνα όπου αναμένονται ανακοινώσεις για μια σειρά δεικτών από λιανικό έως τον πληθωρισμό. και τη βιομηχανικής παραγωγή.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η εβδομάδα 18-24 Δεκεμβρίου: Ο Πούτιν στο επίκεντρο

Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο επίκεντρο θα βρεθεί ο πληθωρισμός, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή και η προκαταρκτική ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος του Michigan. Άλλα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν: τις νέες θέσεις εργασίας του JOLT, τις τιμές παραγωγού, τα αποθέματα των επιχειρήσεων και μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ανακοινώνεται ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος NFIB, ο NY Empire State Manufacturing Index και οι καταναλαωτικές προσδοκίες.

Διαβάστε  Η Εβδομάδα: 20-25 Φεβρουαρίου: Βαλκάνια και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται και στη Βραζιλία η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα πολιτική κρίσης, με τις λιανικές πωλήσεις, μέτρηση που θα δείξει τον αντίκτυπο της πολιτικής κρίσης στην οικονομία. Στον Καναδά ανακοινώνονται στοιχεία για τις ενάρξεις νέων κατοικιών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων της στερλίνας σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και ενώ το Brexit παράγοντας αστάθειας καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο και θα καθυστερήσουν, επιμηκύνοντας τον προβλεπόμενο χρόνο του διαζυγίου μετά τον Μάρτιο του 2019. Άλλες σημαντικές εκδόσεις περιλαμβάνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το ποσοστό ανεργίας και την αύξηση των μισθών.

Στην Ευρωζώνη, οι αγορές θα επικεντρωθούν στη βιομηχανική παραγωγή, το εμπορικό ισοζύγιο και την αλλαγή της απασχόλησης. Στη Γερμανία ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμού. Στην Ιταλία η βιομηχανική παραγωγή. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ανακοινώνουν Ιρλανδία και Τουρκία, ενώ τέλος οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν σε Ελβετία, Τουρκία και Ρωσία.

Διαβάστε  Εβδομάδα 8-15 Δεκεμβρίου: "Ρώσικη ρουλέτα" στις ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Στην Κίνα, οι αναλυτές αναμένουν τη βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο, τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, οι παραγγελίες μηχανημάτων, η βιομηχανική παραγωγή, ο τριτογενής βιομηχανικός δείκτης και οι τιμές παραγωγού θα είναι στο προσκήνιο.

Άλλα σημαντικά στοιχεία σε ολόκληρη την Ασία περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό της Ινδίας, τη βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές χονδρικής. και της Εσθονίας και της Φιλιππίνες.

Στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων ανακοινώνονται στοιχεία για την ανεργία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη της NAB και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Westpac.

Διαφήμιση