Να αποφύγει τις παροχές και να αλλάξει προφίλ επιχείρησε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας παράλληλα να στείλει μηνύματα στους επενδυτές και τους εταίρους για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα επιχείρησε να θέσει “ενταφιάσει” το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προαναγγέλλοντας νέα ρύθμιση για μετά το 2017.
Με την ομιλία να διεξάγεται προ της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα όφειλε να είναι καθησυχαστική αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις διαρκείς εκκλήσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα στην κοινωνία ότι υπάρχει διακηρυγμένη πολιτική βούληση για διασφάλιση των κεκτημένων.
Κινούμενος σε δυο άξονες, την εξάντληση της τετραετίας και την προσπάθεια σταδιακής βελτίωσης των διαρρηγμένων σχέσεων με την κοινωνία, ο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας επαναφέροντας θέματα που στόχο έχουν να βελτιώσουν το επενδυτικό προφίλ της χώρας αλλά και να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου. Θέλοντας όμως να δημιουργήσει συνθήκες μέσα στις οποίες ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακτήσει επαφή με τη βάση και να κινητοποιήσει στελέχη ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε παράταση της ρύθμισης για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2017.
Η ρητορική αυτή όμως, εγείρει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη χρονική διάρκεια της νέας ρύθμισης. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση υπό το πρίσμα της επιστροφής των θεσμών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος παράτασης της απαγόρευσης είναι ανοιχτός και υπό συζήτηση με τα κλιμάκια των εταίρων-δανειστών.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο στις αγορές και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με στόχο την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, στοχεύοντας στην διεύρυνση του περιθωρίου ελιγμών.
«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο»
υπογράμμισε ακόμη, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
ενώ επέμεινε στην έξοδο από την επιτροπεία το 2018, θέλοντας να δώσει προοπτική χωρίς ωστόσο να κραυγάζει και στέλνοντας και μήνυμα στους εταίρους που αποδεικνύει την εμπέδωση της νέας νοοτροπίας.
«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος»
διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», θέση που επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους και τους θεσμούς.
«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν»
έσπευσε να προσθέσει, περιγράφοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «δρόμου», τοποθέτηση με σαφή αναφορά στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο όμως θέτει εκ νέου υπό διαπραγμάτευση με την προσθήκη της λέξης “διαμορφώσουμε”.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
. «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία»
τόνισε επιπλέον.
Σημείο τριβής με τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να παραμείνει ο εναγκαλισμός με την Κίνα, τις οικονομικές φιλοδοξίες και σχεδιασμούς της οποίας στην Ευρώπη επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν Γαλλία και Γερμανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένοντας στην στρατηγική εμβάθυνσης σχέσεων αναφέρθηκε εκτενώς και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.
«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».