Η Τουρκία θέλει καθαρή θέση για ενταξιακό από την ΕΕ

Η Τουρκία θέλει καθαρή θέση για ενταξιακό από την ΕΕ

Την αντίθεση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές παλινδρομήσεις στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξέφρασε η Τουρκία, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Ομπέρ Τσελίκ.

Ο κ. Τσελίκ επαναλαμβάνοντας πάγια θέση της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε από την Ευρώπη σαφείς θέσεις και προθέσεις για το ενταξιακό και το επίπεδο των διμερών σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η τελωνειακή σύνδεση, απέρριψε την προσέγγιση “τώρα παγώνω, μετά ξεπαγώνω” τις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε  Θέμα F-35 θέτουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί όμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως εργαλείο προς την Τουρκία ώστε να αποτρέπει εκτροπές και ακραίες συμπεριφορές και να χαλιναγωγεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

Προσφάτως Βερολίνο και Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την πρόθεση παγώματος των διαβουλεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας και την αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ως απάντηση στο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά Δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, στρατιωτικών, πολιτικών του αντιπάλων, ακτιβιστών και Κούρδων επικαλούμενος σχέσεις με τον Αμπντουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους