Πολιτική οικοδόμησης μετώπου χαμηλών τόνων ακολουθεί το Πεκίνο στην κρίση της κορεατικής χερσονήσου τη στιγμή που οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους στην περιοχή πιέζουν για νέες κυρώσεις και σκληρότερη στάση κατά της Πιονγιανγκ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμάνουελ Μακρόν προωθώντας το σινορωσικό σχέδιο αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, ως βάση διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση ο Σι Ζινπίνγκ ζήτησε τη συμβολή της Γαλλίας στη διευθέτηση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Κινέζος πρόεδρος έχει κατ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ των χαμηλών τόνων και απέναντι στην εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και υπέρ μιας πολιτικής κατευνασμού προς τον Κιμ Γιονγκ-ουν και αμοιβαίων υποχωρήσεων στην κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.
Η Ουάσιγκτον αν και συνεργάζεται στο ζήτημα της Βορείου Κορέας με το Πεκίνο, εν τούτοις δεν συζητά τη μείωση των δυνάμεών της από τη Νότια Κορέα και την απομάκρυνση του συστήματος THAAD το οποίο επιδιώκουν διακαώς Κίνα και Ρωσία.
Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και μια συμφωνία με την Κίνα για πιο διαλλακτική στάση επί των διαφιλονικούμενων νήσων στη Νότια Σινική Θάλασσα για να εγκαταστήσουν το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα και την ενίσχυση των δυνάμεων τους στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επαναληφθεί ο διάλογος»
για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Αν και παραδοσιακά η Γαλλία και η ΕΕ τάσσονται με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τηρούν διακριτικές αποστάσεις από την Κίνα, η αντιπαράθεση με τον Ντόνλαντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την κλιματική αλλαγή και τη στρατηγική του NATO στην Ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Πεκίνο.
Ο Κινέζος πρόεδρος επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» και υπογράμμισε πως «το κορεατικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με ειρηνικά μέσα, με τον διάλογο και διαβουλεύσεις».
Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα για να επιτευχθεί μια διευθέτηση του ζητήματος.
Η Κίνα και η Γαλλία είναι αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα νέο σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ψηφισθεί τη Δευτέρα, όμως η Ρωσία όπως και η Κίνα επιμένουν στον διάλογο με τη βορειοκορεατική εξουσία και υπογραμμίζουν πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα αρκέσει για να τερματισθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Οι Σι και Μακρόν δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κυρώσεων, σύμφωνα με το CCTV.