Η Άγκυρα οδηγεί Γερμανίδα σε δίκη για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Άγκυρα οδηγεί Γερμανίδα σε δίκη για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Επιμένει στην πολιτική προκλήσεων απέναντι στη Γερμανία και κατ επέκταση στην Ευρώπη η Τουρκία εντείνοντας την αντιπαράθεση και μεγιστοποιώντας το ρίσκο διευρυμένης πολιτικής και διπλωματικής σύγκρουσης, ο οποίος αν και περιορίζεται από τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξαρτήσεις, υφίσταται.

Αυτή τη φορά η Άγκυρα οδηγεί σε δίκη μια 49χρονη έγινε η πρώτη Γερμανίδα υπήκοο με την κατηγορία ότι υποστήριζε το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η δίκη άρχισε χθες στην τουρκική πόλη Καραμάν και η γυναίκα είναι αντιμέτωπη με πολυετή κάθειρξη.

Διαφήμιση

Κατά τις ίδιες πηγές η γυναίκα έχει γεννηθεί στην Τουρκία αλλά ζούσε στη νοτιοδυτική Γερμανία επί 20 χρόνια και της δόθηκε γερμανική υπηκοότητα πριν από 15 χρόνια. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2016 και αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο μετά τις πιέσεις που άσκησε το γερμανικό ΥΠΕΞ, αλλά δεν της επιτράπηκε να φύγει από τη χώρα.

Η γερμανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι άλλος ένας Γερμανός υπήκοος ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση στη νότια Τουρκία την περασμένη εβδομάδα αποφυλακίστηκε, αλλά του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η χθεσινή αποφυλάκιση σημαίνει ότι υπό κράτηση στην Τουρκία παραμένουν 10 Γερμανοί πολίτες, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης.

Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής γερμανικής εφημερίδας στην Τουρκία με διπλή υπηκοότητα, ο οποίος παραμένει στη φυλακή επί 200 ημέρες και πλέον.