Ισχυρές ενδείξεις για νέα πρόκληση με την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο διατείνεται ότι διαθέτει η Νότια Κορέα, ενώ το σενάριο αυτό ισχυροποιείται από τη σημειολογία της ημερομηνίας που ξυπνά μνήμες της εικαζόμενης πυρηνικής δοκιμής της 9ης Σεπτεμβρίου του 2004, η οποία ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.
Ο πρωθυπουργός της Νοτίου Κοράς, Λι Νακ-γιον υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι “θανάσιμα κρίσιμη” καθώς όπως επισημαίνει δεν έχει πολύ μέχρι η Βόρεια Κορέα να επιτύχει τον στόχο της πλήρους ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το CNN αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει νέα δοκιμή ICBM στόχος θα είναι η απάντηση στην ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, στο οποίο προστέθηκα τέσσερις ακόμα εκτοξευτές πυραύλων, ενώ οποιαδήποτε δοκιμαστική βολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κανονική τροχιά χωρίς να προκαλεί, όπως η προηγούμενη κατά την οποία ο πύραυλος πέρασε πάνω από έδαφος της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ ωστόσο αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα καθώς η δυσαρέσκεια για την κλιμάκωση της έντασης και η ανησυχία για ενδεχόμενη σύρραξη συνταράσσει την κοινωνία της Νοτίου Κορέας με αποτέλεσμα τις ολοένα και κλιμακούμενες αντιδράσεις στην εγκατάσταση του συστήματος THAAD από τις Αμερικανικές Δυνάμεις Νοτίου Κορέας.
Σε διπλωματικό επίπεδο εκτός από τις ιδιαίτερα εμπρηστικές ενέργειες και προετοιμασίες των ΗΠΑ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και διακρατικές συνεργασίες των άμεσα απειλούμενων χωρών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκαν οι πρόεδροι της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας στο Βλαντιβοστόκ, στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται υπό την Αιγίδα του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μετά τη συνάντηση οι κκ Μουν και Άμπε εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν επιζητώντας πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωση που αποτελεί μήνυμα προς τον οικοδεσπότη τους, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, ενώ παράλληλα συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ ζητώντας νέες σκληρότερες κυρώσεις. Νωρίτερα την αντίθεσή του σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων είχε διατυπώσει ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό.
Παρά τις διαφορετικές διπλωματικές προσεγγίσεις τόσο ο Μουν όσο και Άμπε συμφώνησαν στη βάση της Σινο-ρωσικής πρότασης αποκλιμάκωσης της έντασης και επί της οποίας θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.