Το χρόνο της συζήτησης της μη-συμβατικής νομισματικής πολιτικής έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι αυτά θα παραμείνουν εν ισχύ και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει τη διαμόρφωση και το προφίλ των μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, για την περίοδο μετά το 2017.
Αυτή η ρητορική αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και προλειαίνει το έδαφος για τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μετά το πέρας του 2017, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει το χρόνο μείωσης ή το μέγεθος της.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η οποία έπεται της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε στη γραμμή της ενδεχόμενης επέκτασης και διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα όμως έθεσε την Φθινοπωρινή σύνοδο της ΕΚΤ ως ορόσημο για την διευθέτηση της στρατηγικής επί των μη-συμβατικ΄μέτρων νομισματικής πολιτικής, γεγονός που καθιστά σαφές ότι θα τεθεί επί τάπητος και ο ορίζοντας μείωσης του προγράμματος, ο οποίος θα είναι ωστόσο μετά το 2017.
Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των διάφορων σεναρίων, τα οποία αφορούν τα νομισματικά μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του 2017. «Η κεντρική γραμμή είναι να διατηρήσουμε στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια για μία παρατεταμένη περίοδο» συμπλήρωσε.
«Ενδεχομένως, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποφάσεων θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου» επεσήμανε, επιπλέον, εκτιμώντας ότι «τα υπερ-διευκολυντικά νομισματικά μέτρα θεωρούνται ακόμη αναγκαία, προκειμένου να τονωθεί ο δομικός πληθωρισμός και να στηριχθεί η πορεία των τιμών».
Ο Μάριο Ντράγκι συνέχισε να εφιστά την προσοχή στον αδύναμο πληθωρισμός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο δομικός είναι ελαφρώς καλύτερος, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει από τον στόχο του 2%.
«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να μεταφραστεί σε ισχυρότερο πληθωρισμό, καθώς προς το παρόν, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα»
συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επεσήμανε ότι το outlook της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Ιούλιο.
Σ’ αυτό το σημείο, ειδική μνεία έκανε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως «ο ρυθμός υλοποίησης θα πρέπει να επιταχυνθεί», ενώ όσον αφορά τις προτάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης για την ενίσχυση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε πως οι ακραίες διακυμάνσεις δύνανται να έχουν επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη πορεία των τιμών.
«Πρόκειται για μία πηγή αβεβαιότητας, την οποία θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς»
έσπευσε να προσθέσει.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για την αύξηση του ΑΕΠ, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται σε 2,2% το 2017 (από 1,9% τον Ιούνιο), 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.
Σε ανάλογες τροποποιήσεις προχώρησε και όσον αφορά τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών να ορίζεται σε 1,5% το 2017, 1,2% το 2018 (από 1,3% τον Ιούνιο) και 1,5% το 2019 (από 1,6% τον Ιούνιο).
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, διαμηνύοντας ότι «η ΕΚΤ έχει αποδείξει πως διαθέτει την ικανότητα να δρα, με συχνότητα και επαναληπτικότητα».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει σχεδιαστεί για το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης και όχι για το συμφέρον μίας μεμονωμένης χώρας ή μίας ομάδας χωρών.