Καζάνι που βράζει και απειλεί την εσωτερική σταθερότητα της Ισπανίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Καταλονία, όπου το τοπικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος αυτονόμησης την 1η Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ραχόι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να τον ακυρώσει.
Το αποτέλεσμα της ολομέλειας του Parlament ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν στο σώμα τα αποσχιστικά κόμματα της συμμαχίας Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και οι αντικαπιταλιστές του CUP.
Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, επιχειρώντας να βάλει «μπλόκο» στο καταλανικό κοινοβούλιο, καθώς θεωρεί παράνομη τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Αν και Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται κηρύξει παράνομο το Δημοψήφισμα αυτό δεν θα κατευνάσει αλλά θα αναζωπυρώσει εσωτερικές εντάσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.
«Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει άκυρες και χωρίς αποτελέσματα τις συμφωνίες που υιοθετήθηκαν»
ανακοίνωσε στη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, αναφερόμενη στην εγγραφή του νόμου στην ημερήσια διάταξη του καταλανικού κοινοβουλίου. Το χαρακτήρισε
«πραξικοπηματική ενέργεια», αντάξια «δικτατορικών καθεστώτων».
Οι 72 βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας ψήφισαν υπέρ της εγγραφής αυτού του κειμένου στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, ενώ 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν από την ψηφοφορία, που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.
«Η ψηφοφορία αυτή αντιτάσσεται στα δικαιώματά μας ως βουλευτών», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των Καταλανών σοσιαλιστών Μιγκέλ Ιθέτα, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Προηγουμένως, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν οργισμένοι τους ελιγμούς των αυτονομιστών προκειμένου να περιορίσουν τις συζητήσεις.