Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν 3,500 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανισταν

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν 3,500 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανισταν

Σημαντική αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν κατά 3500 άτομα έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσαν χθες αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία κατέθεσαν κεκλεισμένων των θυρών ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Το Πεντάγωνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που θα σταλούν στο Αφγανιστάν πριν ο Μάτις κάνει επίσημα ανακοινώσεις για αυτό.

Διαφήμιση

Αν ο σχεδιασμός εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις τότε ο συνολικός αριθμός των μελών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα φθάσει τα 14.500.

Έπειτα από μια αξιολόγηση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν που διήρκεσε έναν μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν για απροσδιόριστο διάστημα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στη χώρα αυτή και δεσμεύθηκε ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν θα ενταθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μάτις δήλωσε πως υπέγραψε διαταγές για την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανδρών που θα αναπτυχθούν, εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει το Κογκρέσο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Τραμπ έχει δώσει στον Μάτις εξουσιοδότηση να στείλει έως και 4.000 στρατιώτες ακόμη στο Αφγανιστάν.
Η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είχε ξεπεράσει τους 100.000 άνδρες το 2011, όταν η Ουάσιγκτον αντιμετώπιζε έντονη πίεση στο εσωτερικό να τερματίσει ή να μειώσει την εμπλοκή της στον δαπανηρό αυτό πόλεμο.