Βάσει του χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται η αποδέσμευση των ελληνικών τραπεζών από τον ακριβό μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) με την ΕΚΤ να αποφασίζει, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου.
Ωστόσο, αν τα στοιχεία αυτά εξεταστούν παράλληλα με τα προβλήματα στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των NPE/NPL’s, τότε προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ταυτόχρονα μείωση της ρευστότητάς τους και απώλειες στα ίδια κεφάλαια.
Διαβάστε επίσης: NPE/NPL’s: Με διαγραφές δανείων πιάνουν τους στόχους οι τράπεζες
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία υλοποίηση των στόχων μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και κόκκινων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος επιτυγχάνεται λόγω διαγραφών επιχειρηματικών δανείων και όχι μέσω πωλήσεων ή ανάκτησης.
Συνεπώς οι διαγραφές κόκκινων δανείων επιτυγχάνουν τους στόχους αλλά το κόστος μεταφέρεται στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, αποδυναμώνοντας τους δείκτες κάλυψης και την ευρωστία των τραπεζών. Αν τώρα σε αυτό συνυπολογιστεί η απώλεια ρευστότητας λόγω της αποδέσμευσης από τον ELA, τότε οι δείκτες άμεσης ρευστότητας και αντίδρασης σε σοκ, LCR και HQLA, υποχωρούν δραματικά θέτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί κινδύνω.
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωσύστημα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ στα 33,9 δισ. ευρώ.
Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Η επόμενη αναθεώρηση του ανώτατου ορίου είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: EBA: Πρόβλημα τα NPL’s, οι καταθέσεις θα χρηματοδοτήσουν δανεισμό-ανάπτυξη
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA υποχώρησε κατά 3,3 δισ. ευρώ ή κατά 8,7%.
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.
Διαβάστε επίσης: Η Παγκρήτια πλήρωσε 131 εκατ. σε πέντε μήνες στον ELA και… έφυγε
Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε επίσης: Ο Στουρνάρας στηρίζει κυβέρνηση, ζητά αποχώρηση του ΔΝΤ