Αμετάβλητα τα επιτόκια, άκαμπτος ο Ντράγκι (live)

Δεν κάμφθηκε ο Μάριο Ντράγκι από τις διαρκείς και έντονες πιέσεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο που του ασκούνται από το Βερολίνο προκειμένου να βάλει φρένο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ανοίξει τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ.

όπως είναι προφανές από το ανακοινωθέν του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιτόκια και QE παραμένουν ως έχουν και για αρκετό καιρό ακόμα, ρητορική που παραμένει αμετάβλητη από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

Διαφήμιση

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς τίτλων»

επισημαίνεται επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά νομισματικά μέτρα, το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε στα 60 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή και μετέπειτα, αν κριθεί απαραίτητο.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ, οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή των διευκολυντικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία προσαρμογής του πληθωρισμού με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

«Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το δ.σ. παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος»

τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να επικοινωνήσει το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης.