Ατελής παραμένει η στρατηγική κύκλωσης του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα να εκτίθεται -για ακόμη μια φορά- ο Ντόναλντ Τραμπ και να απειλείται η συνεργασία του με τη Σαουδική Αραβία και οι σχέσεις του με το Ισραήλ στο πλαίσιο των οποίων συμφώνησε για την περιθωριοποίηση του.
Παρά την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πίεσης και διεθνούς απομόνωσης του Ιράν και τη στρατηγική πόλωσης σε ακραία και επιθετική ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης η ιρανική κυβέρνηση δεν ενέδωσε και τώρα φαίνεται έτοιμη να δρέψει τα οφέλη της αποτυχίας της στρατηγικής Τραμπ.
Παράλληλα με την προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν μέσω της αποκοπής του από το Κατάρ και της επιθετικής στάσης χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου απέναντί του, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ποδηγετήσουν τη διεθνή κοινότητα σε επανέλεγχο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015. Ωστόσο και αυτό το μέτωπο κατέρρευσε καθώς παρά τις πιέσεις η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το παιχνίδι, όπως διαμήνυσε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε την IAEA την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους πυρηνικούς επιθεωρητές να ελέγξουν στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν για να επαληθεύσουν ότι δεν παραβιάζει την πυρηνική του συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αλλά για να συμβεί αυτό, οι επιθεωρητές πρέπει να δεχθούν ότι τέτοιοι έλεγχοι είναι απαραίτητοι και μέχρι στιγμής δεν το κάνουν, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι.
Μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους της IAEA η Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι: “Υπάρχουν … πολές μη δηλωμένες εγκαταστάσεις που δεν έχουν επιθεωρηθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα”. Το Ιράν, από την πλευρά του, απέρριψε τα αιτήματά της Χέιλι ως “απλώς ένα όνειρο”, καθώς αυτά έχουν διευθετηθεί στη συμφωνία του 2015.
Η IAEA έχει την εξουσία να ζητά πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, εάν υπάρχουν νέες και αξιόπιστες ενδείξεις για απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του οργανισμού. Ωστόσο, οι ίδιοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει παράσχει τέτοιες ενδείξεις για να στηρίξει την πίεση που ασκεί για να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.
“Δεν πρόκειται να επισκεφθούμε στρατιωτικό χώρο όπως ο Parchin για να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα”
δήλωσε αξιωματούχος του IAEA, αναφέροντας μια στρατιωτική εγκατάσταση, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από πολέμιους της συμφωνίας του 2015, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβανόμενος ότι η στρατηγική κλιμάκωσης με το Ιράν δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και πιεζόμενος από την Ευρώπη και αξιωματούχους της κυβέρνησής του αναγκάστηκε να ζητήσε από τη Σαουδική Αραβία να εκτονώσει την κρίση με το Κατάρ, στόχος της οποίας ήταν η απομόνωση του Ιράν.