Ευθείες κατηγορίες κατά της Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις στο Βιετνάμ απευθύνουν αμερικανικά media βασιζόμενα σε ανάλυση της δραστηριότητας από την εταιρία cybersecurity FireEye, αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η κορεατική χερσόνησος.
Ωστόσο είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν, κίνητρα, στόχοι και διακύβευμα αν δεν συνεκτιμηθούν οι γεωστρατηγικά συμφέροντα, σφαίρες επιρροής και η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο.
Το Βιετνάμ αποτελεί χώρα που έκανε κίνηση ένταξης στον αμερικανικό βραχίονα επιρροής στο τέλος θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την αμερικανική οικονομική βοήθεια (USAID) ως χαρτί για την προσέλκυση του.
Την ίδια στιγμή που προσέλκυαν το Βιετνάμ οι ΗΠΑ έχαναν όμως τον παραδοσιακό τους σύμμαχο στην περιοχή, τις Φιλιππίνες καθώς ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανέβαζε τους τόνους συγκεντρώνοντας ισχύ και έπληττε καρτέλ και δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα του χρησιμοποιώντας πρωτόγνωτες μεθόδους. Οι ΗΠΑ επέλεξαν τακτική πολιτικού bullying κάνωοντας επίδειξη ισχύος απέναντί του, δίνοντας στην Κίνα χώρο να τον προσεγγίσει. Εν τέλει οι Φιλιππίνες απομακρύνθηκαν από τον αμερικανικό άξονα, προσέγγισαν το Πεκίνο και διατήρησαν επαφή με την Ουάσιγκτον μέσω… Τόκιο και Αυστραλίας, δείχνοντας σαφή βούληση ανατροπής του status quo.
Στο ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων στο Βιετνάμ η FireEye υποστηρίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας η οποία ανιχνεύεται σε Κινέζους hackers και κυβερνοκατασκόπους. Όπως η ίδια εταιρία επισημαίνει τα ίχνη προκύπτουν από τη χρήση υποδομών που είχαν εντοπιστεί και στιγματιστεί στο παρελθόν ότι ανήκουν σε φορέα που είχε χαρακτηριστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι αποτελεί βιτρίνα του κινεζικού ηλεκτρονικού στρατού.
Ωστόσο ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες, ότι οι κυβερνοκατάσκοποι δεν εστιάζουν σε κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά σε επιχειρήσεις, ενώ η FireEye επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι η δημιουργία “εμφράγματος” αλλά η άντληση πληροφοριών.
Πολιτικά το τοπίο παραμένει όμως θολό καθώς η Κίνα αρνείται και καταδικάζει κυβερνοεπιθέσεις, το Βιετνάμ υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει τέτοια δραστηριότητα και όχι όπου εντοπίζεται τιμωρείται, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει κατηγορηθεί από τη FireEye στο παρελθόν ότι προέβη σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Η FireEye έχει συνδέσει τις επιθέσεις που διεξάγονται στο Βιετνάμ σε μια ομάδα που ονομάζει Conimes, καθώς στο παρελθόν χρησιμοποίησε σε επιχειρήσεις της, το domain conimes.com, Η συγκεκριμένη ομάδα δραστηριοποιείται στη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα στο Βιετνάμ, ενώ η δραστηριότητά της έχει ενταθεί σε αντιστοιχία με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το πόρισμα της FireEye για το Βιετνάμ καθώς το χαρακτηρίζει ανοχύρωτο ηλεκτρονικά και ευάλωτο, γεγονός που σημαίνει είναι πολύ πιθανό η χώρα να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αναβάθμισή της κυβερνοασφάλειάς της.