Σε μείζον πολιτικό θέμα επιχειρεί να αναδείξει την πολιτική επανένωσης οικογενειών προσφύγων που έστω ένα μέλος έχει λάβει άσυλο στη Γερμανία, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, θέλοντας αφενός να ποδηγετήσει την Άγκελα Μέρκελ και αφετέρου να δημιουργήσει κλίμα στη γερμανική κοινωνία και να αλιεύσει ψηφοφόρους στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Παράλληλα όμως ενδεχόμενα προβλήματα στην ενσωμάτωση μεταναστών στη γερμανική κοινωνία ανοίγουν την κερκόπορτα στη ριζοσπαστικοποίησή τους με τη λογική του “μοναχικού λύκου”.
Ο Ντε Μεζιέρ, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στο προσφυγικό και τις επιθετικές δηλώσεις του για την Ελλάδα, επιχειρεί να θέσει θέμα νέας αναστολής του νόμου επανένωσης οικογενειών προσφύγων, ο οποίος έχει ψηφιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης και αφομοίωσης των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία. Η εφαρμογή του νόμου είχε ανασταλεί επί διετία καθώς η Γερμανία δεχόταν ήδη αυξημένες προσφυγικές ροές και στόχος ήταν η διαμόρφωση της βάσης και εν συνεχεία η αφομοίωσή της.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε τάσσεται υπέρ την επέκταση τξς προσωρινής απαγόρευσης στους Σύρους πρόσφυγες να φέρνουν τις οικογένειές τους στη Γερμανία, στάση που αντανακλά την αυξανόμενη αντίθεση στις οικογενειακές επανενώσεις.
Ο De Maiziere, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα Heilbronner Stimme ότι ένας “τεράστιος” αριθμός Συρίων αναμένεται να εισέλθει στη Γερμανία, εκτός εάν η απαγόρευση παραταθεί όταν λήξει τον Μάρτιο του 2018.
Οι αξιωματούχοι αναμένουν από κάθε πρόσφυγα να φέρει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας στη Γερμανία, ανέφερε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η Bild σε άρθρο της αναφέρει ότι οι εσωτερικές εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι περίπου 390.000 Σύροι που πλέον αποξτήσει άσυλο μπορούσαν να ζητήσουν βίζα για μέλη της οικογένειας όταν η διετής απαγόρευση επανένωσης λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να κερδίσει την τέταρτη θητεία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ζήτημα μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ενισχύσει τους κανόνες ασύλου μετά από απώλειες περιφερειακών εκλογών, οι οποίες αποδίδονται στην απόφαση της καγκελαρίου το 2015 να αφήσει τα σύνορα ανοιχτά σε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, αριθμός που αποδείχθηκε τελικά να μην ξεπερνά τους 800,000.
Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση τροφοδότησαν το ακροδεξιό AfD, το οποίο αναμένεται να κερδίσει έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές.
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο INSA για την Bild, αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι το 58,3% των Γερμανών αντιτάσσεται στην οικογενειακή επανένωση των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο αν και επιτρέπονται βάσει του γερμανικού νόμου.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 95,8% των υποστηρικτών της AfD και το 66,8% των υποστηρικτών των ελεύθερων δημοκρατών συντάσσονται με όσους αντιτάσσονται στην οικογενειακή επανένωση. Περίπου το 54,3% των συντηρητικών αντιτάχθηκαν επίσης με την ίδια τάση, σε σύγκριση με το 42,7% των υποστηρικτών των Σοσιαλδημοκρατών.
Ωστόσο ενδεχόμενη παράταση της απαγόρευσης επανένωσης οικογενειών δημιουργεί περισσότερα εν δυνάμει προβλήματα από αυτά που επιλύει καθώς η αδυναμία ενσωμάτωσης των μεταναστών, τα προβλήματα του οικοφενειακού διαχωρισμού και η δυσαρέσκεια απέναντι στη χώρα είναι ισχυροί παράγοντες για τη ριζοσπαστικοποίηση ανθρώπων και καθιστά την επέλαση της ρητορικής του μίσους και του προσηλυτισμού σε ακραίες ιδεολογίας ευκολότερη.