Τραπεζικό κίνημα Blockchain στήνει η UBS

Τραπεζικό κίνημα Blockchain στήνει η UBS

Σύστημα ταχείας εκκαθάρισης συναλλαγών σε εικονικό νόμισμα στήνει η UBS, πλατφόρμα στην οποία επιβιβάστηκαν ήδη έξι ακόμα μεγάλες τράπεζες, σκιαγραφώντας μια ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική χρήσης ψηφιακών νομισμάτων αλλά και νέου τύπου ασφάλειας και διεξαγωγής συναλλαγών, μέσα από το Blockcain. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η νέα πλατφόρμα διεξαγωγής και εκκαθάρισης συναλλαγών θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2018.

Η Barclays, η Credit Suisse, η Canadian Imperial Bank of Commerce, η HSBC, η MUFG και η State Street, ένα ψηφιακό ισοδύναμο μετρητών για κάθε ένα από τα κυριότερα νομίσματα που υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες, συμμετέχουν στη νέα πλατφόρμα την οποία δημιουργεί η UBS και στόχο έχει να φτιάξει ένα εικονικό νόμισμα ισότιμο με κάθε επίσημο νόμισμα των κεντρικών τραπεζών.

Η ομάδα τραπεζών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές και στοχεύει σε μια “άδεια δοκιμής” της πλατφόρμας στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Διαφήμιση

Η UBS ξεκίνησε την ιδέα για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 με την εταιρεία Clearmatics που εδρεύει στο Λονδίνο και αργότερα προσχώρησε στο έργο από τις BNY Mellon, Deutsche Bank, και τη χρηματιστηριακή ICAP.

Το USC θα είναι μετατρέψιμο σε ισοτιμία με τραπεζική κατάθεση στο αντίστοιχο νόμισμα, το οποίο θα υποστηρίζεται από ταμειακά διαθέσιμα στην εκάστοτε κεντρική τράπεζα. Το εικονικό νόμισμα (USS) θα έχει σκληρή ισοτιμία με τα νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τραπεζες.

Το Blockchain λειτουργεί ως κοινόχρηστο μητρώο ανθεκτικό στις παραβιάσεις, το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται και να ρυθμίζει αυτόματα τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας αλγόριθμους υπολογιστών, χωρίς να απαιτείται επαλήθευση από τρίτους.

Επειδή δεν απαιτεί χειροκίνητη επεξεργασία ούτε έλεγχο ταυτότητας μέσω διαμεσολαβητών, η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις πληρωμές ταχύτερες, πιο αξιόπιστες και ευκολότερες στον έλεγχο.