Πολεμικές business Τραμπ με Νότια Κορέα, μεσούσης της κρίσης

Πολεμικές business Τραμπ με Νότια Κορέα, μεσούσης της κρίσης

Συμφωνία που θα ενισχύσει τις στρατηγικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, συνήψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν.

Η συμφωνία όμως θα έχει και ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό όφελος για τις ΗΠΑ οι οποίες είναι ο μόνος και αποκλειστικός προμηθευτής όπλων της Νοτίου Κορέας και θα αναλάβει την προμήθεια νέων κεφαλών για τους πυραύλους που διαθέτει ήδη.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από την Κίνα και τη Ρωσία που βλέπουν τη Νότια Κορέα να μετατρέπεται σε μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή και μάλιστα με ενισχυμένες δυνατότητες, καθώς η χώρα. Προσφάτως αναπτύχθηκε και το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα, τα ισχυρά ραντάρ του οποίου προκαλούν αντιδράσεις τόσο από το Πεκίνο όσο και από τη Μόσχα.

Διαφήμιση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε «επί της αρχής» την άρση περιορισμού στις δυνατότητες μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ συμφώνησε στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του στην Νότια Κορέα να αγοράσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.