Με “ρετάλια” της δεύτερης και πολιτικές αξιώσεις ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Με “ρετάλια” της δεύτερης και πολιτικές αξιώσεις ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Με νέα πολιτικο-τεχνική διελκυστίνδα για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. από τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινούν οι διεργασίες της τρίτης αξιολόγησης, με την ελληνική κυβέρνηση να αποστέλλει πρόσθετα στοιχεία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και τους εταίρους να ζητούν ατύπως αλλά επιτακτικά την απαλλαγή πρώην συμβούλων και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup ήταν -όπως αναμενόταν- χλιαρό καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες πολιτικές κατευθύνσεις και άπαντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ωστόσο αποφασίστηκε η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στα μέσα του Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής τους ένα μήνα αργότερα.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Διαφήμιση

Τα τεχνικά κλιμάκια προγραμματίζεται να επιστρέψουν αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εφόσον το περιεχόμενο της οποίας δεν αποτελέσει casus belli για τους εταίρους.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και πολιτικό μπρα-ντε-φερ στην Ευρώπη για τον μετασχηματισμό της Ευρωζώνης, τη λογοδοσία του Eurogroup και τον τρόπο λειτουργίας του ESM, πεδίο στο οποίο αντιπαρατίθενται σθεναρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά το χθεσινό EWG, σήμερα συναντώνται οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με τον Πιερ Μοσκοβισί, συνάντηση στην οποία αναμένεται να διαμορφωθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και να καθοριστεί το state of play στις ευρύτερες διεργασίες που ανοίγουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.
Εξάλλου, το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).