Η Μέρκελ δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, δίνει χρόνο και ζητάει πράξεις

Η Μέρκελ δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, δίνει χρόνο και ζητάει πράξεις

Στο ζήτημα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας επανέρχεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, χρησιμοποιώντας πιο διπλωματική γλώσσα από αυτή που ανέδειξαν τα media τις προηγούμενες ημέρες και δημιουργώντας προϋποθέσεις διαλόγου,

Αν και το κλίμα απέναντι στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα αρνητικό στο Βερολίνο και βαρύ στις Βρυξέλλες, οι πολιτικές και διπλωματικές τοποθετήσεις είναι πιο συγκρατημένες, αποδεικνύοντας τη συνθετότητα του ζητήματος και την πολυεπίπεδη διάρθρωση των δράσεων που αναλαμβάνονται.

Η Άγκυρα απομακρύνεται γρήγορα από το κράτος δικαίου, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει τον Οκτώβριο για τη μελλοντική της σχέση της με την Τουρκία και για το αν θα αναστείλει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Οι δηλώσεις αυτές έχουν πολλαπλούς στόχους και αποδέκτες, ενώ αποτελούν έμμεση πρόσκληση για διαπραγματεύσεις. Επιρρίπτοντας την ευθύνη της απομάκρυνσης από την Ευρώπη στην Τουρκία η Άγκελα Μέρκελ ζητά από την Άγκυρα κινήσεις καλής θέλησης, τις οποίες αν και δεν προσδιορίζει, είναι εύκολο να τις αντιληφθεί κανείς.

Η Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφύγει τον διχασμό αναφορικά με το θέμα ένταξης της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία.

Συνεπώς, με αρκετούς Γερμανούς πολίτες στις τουρκικές φυλακές και με την νύξη περί “απομάκρυνσης από το κράτος Δικαίου”, η Άγκελα Μέρκελ ζητά την απελευθέρωση των κρατουμένων, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση.

Διαβάστε  Η Γερμανία πουλάει έξι υποβρύχια στην Τουρκία

Στον απόηχο της προχθεσινής τηλεμαχίας μεταξύ της Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει» είχε δηλώσει ο Ζάιμπερτ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Σουλτς περί «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατηγορεί χθες τους Γερμανούς πολιτικούς για «λαϊκισμό».

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο αυτό η πρόθεση παγώματος, ο χαρακτηρισμός τους “εν υπνώσει” και η χρονική μετάθεση της λήψης των αποφάσεων τον Οκτώβριο είναι σαφής κίνηση καλής θέλησης και δημιουργεί χώρο στην Άγκυρα για να προβεί σε αντίστοιχες, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση