Βρίθει υπόκωφων μηνυμάτων και η πρόσφατη συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί στην εφημερίδα “Corriere della Sera”, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα δηκτικό και καυστικό τρόπο στις αποφάσεις για την επιβολή του ελληνικού προγράμματος, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς “σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες” και αφήνοντας υπονοούμενα για πολλά μέτρα και σταθμά.
Αν και σε πρώτη ανάγνωση η τοποθέτηση αυτή φαίνεται να παράσχει στήριξη και πολιτική εξιλέωση στην ελληνική κυβέρνηση, εν τούτοις αν αναλυθεί σε συνάρτηση με τις εν εξελίξει διεργασίες ανατροπής του status quo και αναδιάρθρωσης της Ευρωζώνης και προσπάθειας αναδιαμόρφωσης των διαδικασιών της ΕΕ, τότε οι ερμηνείες τοποθετούνται σε εντελώς διαφορετικό κάδρο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα:
“Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας… Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή”.
Σε επόμενη τοποθέτησή του όμως ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ προσδιορίσει το πλαίσιο της τοποθέτησής του, το οποίο απέτυχαν να προσδιορίσουν τα ελληνικά media στην παρουσίαση των δηλώσεών του:
“Πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό έλλειμμα στην Ευρώπη. Το πρώτο αφορά την αποτελεσματικότητα: χρειαζόμαστε πολιτικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και οικονομική ενίσχυση. Υπάρχει επίσης μια έλλειψη αλληλεγγύης, γιατί η ανάκαμψη έρχεται άνισα στις διάφορες χώρες, οι διαφορές αυξάνονται και αυτό είναι πάντα μια απειλή για τη συνοχή. Το ιταλικό χρέος είναι διπλάσιο από το γερμανικό, το εξωτερικό πλεόνασμα στη Γερμανία είναι διπλάσιο από αυτό της ζώνης του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο”
είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του ο κ. Μοσκοβισί.
Ο Πιερ Μοσκοβισί έχει κατ επανάληψη καταθέσει πρόταση για μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας θεσμών όπως το Eurogroup, το οποίο αν και λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ. Αντιστοίχως έχει προτείνει και την τροποποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και λογοδοσίας για τον ESM ο οποίος λειτουργεί παραθεσμικά και με διαδικασία που δεν εμπίπτει στους ευρωπαϊκούς κανόνες καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα veto, δεν τηρείται η αρχή της ομοφωνίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται με σύστημα μετόχων. Παράλληλα ο Πιερ Μοσκοβισί ζητά την αναβάθμιση του Επιτρόπου Οικονομικών σε πρόεδρο της Ευρωζώνης και de facto επικεφαλής του Eurogroup, το οποίο θα έχει αυξημένη λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί την αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πρόταση που εφόσον προκριθεί υποσκάπτει την Κομισιόν και υποβαθμίζει τη διαδικασία λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά όργανα περιορίζοντας τη Δημοκρατία στην Ευρωζώνη και ανοίγοντας τον δρόμο για μια Ευρωζώνη πολλαπλών ταχυτήτων και πυροδοτώντας φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ.
Συνεπώς όταν Πιερ Μοσκοβισί επιτίθεται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα πλήττει ευθέως την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβάθμιση του ESM σε EMF προωθώντας παράλληλα τη δική του πρόταση για την οποία ζητά, στη βάση των δηλώσεων και της στήριξης στην αξιολόγηση, την συμπόρευση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κρατήσει ουδέτερη στάση επί των δυο προτάσεων, καθώς όπως είναι προφανές έχει ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων στον οποίο κάθε θέμα έχει ξεχωριστή αλλά και συνδυαστική αξία.