Στα 150-180 δισ. το κόστος του Harvey, ποιός πληρώνει

Στα 150-180 δισ. το κόστος του Harvey, ποιός πληρώνει

Στα 150-180 δισ. υπολογίζεται το κόστος των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στις ΗΠΑ, ήτοι στο τριπλάσιο του Κατρίνα και ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μείζον ζήτημα είναι το μέγεθος των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων υλικών καταστροφών, καθώς και τα περιθώρια συμβολής της τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές, κεντρικές οδικές αρτηρίες, σχολεία και νοσοκομεία και αυτοκινητόδρομοι βυθίστηκαν στο νερό.

Αναμένεται, επίσης, να προκληθούν, μεσοπρόθεσμα, αλυσιδωτές αντιδράσεις στην προσφορά καυσίμων στην ανατολική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, εξαιτίας του κλεισίματος αγωγών και διυλιστήριων καυσίμων στο Τέξας. Στην τροπική καταιγίδα χρεώνεται το γεγονός ότι η παραγωγή των διυλιστηρίων έχει μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής που έχει διακοπεί σήμερα, θα παραμείνει εκτός λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια του Τέξας.

Διαφήμιση

Η αμερικανική παραγωγή χημικών, όπως η χλωρίνη ή η καυστική σόδα, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, εξαιτίας του κλεισίματος εργοστασίων στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων βιομηχανιών του κλάδου. Από εκεί προέρχονται οι πρώτες ύλες για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων, από αυτοκίνητα και υπολογιστές μέχρι έπιπλα και οικιακές συσκευές.

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ασφάλισης έναντι Πλημμυρών, διότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ζημιών θα καλυφθεί από ασφαλιστικές εταιρείες. Ποιος είναι ο λόγος; Τα συνήθη συμβόλαια στις ΗΠΑ για την ασφάλιση περιουσιών δεν περιλαμβάνουν ζημιές από πλημμύρες, παρότι παρέχουν κάλυψη εξαιτίας θυελλώδεις ανέμους, χαλαζόπτωση και πυρκαγιά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρειαστεί, ωστόσο, να αποζημιώσουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοσοκομεία.