Στο blame game Μοσκοβισί η Κομισιόν, θωρακίζεται και δείχνει αλλού

Στο blame game Μοσκοβισί η Κομισιόν, θωρακίζεται και δείχνει αλλού

Να διαχωρίσει τη θέση της Κομισιόν και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προσπάθησε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε ζητήσει ειδική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις του προγράμματος πριν από την υιοθέτησή του το 2015.

Με την τοποθέτηση αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου διαχωρίζει τη θέση της Κομισιόν και του προέδρου της, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει του ισχυρισμούς του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων για καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι:

«Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να κατανεμηθεί το βάρος του ελληνικού προγράμματος ισότιμα και δίκαια»

κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Επιτροπή ασπάζεται τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα

«σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ακριβώς επειδή η Επιτροπή Γιούνκερ ήθελε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος του ESM, πριν από την οριστικοποίησή του τον Αύγουστο του 2015.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές και το κοινό σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Μ. Σχοινάς και κατέληξε λέγοντας ότι, πράγματι, «η Επιτροπή Γιούνκερ, επένδυσε πολλή προσπάθεια σε χρόνο και σε πόρους για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε».

Παρά τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν αναιρεί τον Πιερ Μοσκοβισί αλλά θωρακίζει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραβάσεων από τους υπόλοιπους θεσμούς, καθώς δεν αναφέρεται ούτε στο Eurogroup, ούτε στον ESM.

Διαβάστε  Ο Στουρνάρας επαναφέρει θέμα πιστωτικής γραμμής μέσω... Ιαπωνίας