Σαφής ένδειξη όξυνσης της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα σε επίπεδο που δύσκολα προβλέπονται οι επόμενες κινήσεις αποτελεί η μετρημένη σε ένταση και ρητορική απάντηση του εκρηκτικού και αμετροεπή Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στοιχεία παραδοσιακής διαχείρισης κρίσεων από τις ΗΠΑ, κάτι που αντανακλά την επιρροή του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και απόστρατου στρατηγού του Σώματος των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι, αλλά και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις.
Η αλλαγή αυτή, έγινε αντιληπτή από τον τόνο στις αναρτήσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος το πρωί της Κυριακής στο Twitter.
Η σαφής χαλιναγώγηση του Ντόναλντ Τραμπ όμως, αντανακλά έναν ακόμη συμβιβασμό από την πλευρά του, τον οποίο θα ήταν διατεθειμένος να κάνει μόνο λόγω κρισιμότητας των στιγμών και όχι ως ένδειξη αλλαγής προσέγγισης.
Στην συνάντηση που έγινε χθες για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετείχαν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι αλλά και στρατηγοί. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και μετά, σε παρόμοιες καταστάσεις συμμετείχαν πολλά στελέχη του Λευκού Οίκου και για αυτόν τον λόγο οι συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη δημιουργούσαν την εντύπωση επικράτησης χάους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, ο Μάτις που είναι επίσης, απόστρατος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, προκειμένου να προειδοποιήσουν την Βόρεια Κορέα για την πολεμική αποφασιστικότητα της χώρας.
Ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ενισχύσει το κλίμα έντασης με την δήλωσή του ότι «η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί». Όταν ρωτήθηκε χθες αν σχεδιάζει κάποια επίθεση, απάντησε «Θα δούμε».
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ανεξέλεγκτο κράτος, που αποτελεί μεγάλη απειλή κι ενόχληση για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει χωρίς αποτέλεσμα»
έγραψε στο Twitter.
Η κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αποτελεί ένα πραγματικό τεστ για τον Κέλι, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις επιθετικές εξάρσεις του Τραμπ από την μια μεριά, κι από την άλλη, να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στην διεξαγωγή συζητήσεων με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ έχει κάποιες φορές αντιδράσει στους περιορισμούς που έχει θέσει ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην ροή πληροφοριών από το Οβάλ Γραφείο, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και διαβάθμισης των πληροφοριών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Εάν υπήρξε μία «παραφωνία» στις χθεσινές τοποθετήσεις του Τραμπ αυτή εντοπίστηκε στο Twitter για την επίπληξη της Νότιας Κορέας -σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή- αναφορικά με αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολιτική «κατευνασμού» της Βόρειας Κορέας.
«Η Νότια Κορέα διαπιστώνει όπως τους έχω πει ότι η προσέγγιση κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα δουλέψει. Αυτοί (στην Βόρεια Κορέα) καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!»
προκαλώντας τη δυσαρέσκεια κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η επίθεση στον σημαντικό σύμμαχο μας στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η απειλή που δέχεται από την Βόρεια Κορέα κορυφώνεται, δεν είχε κάτι να προσφέρει και ήταν διχαστική»
ανέφεραν αξιωματούχοι σε αμερικανικά media.
Η τοποθέτηση του Τραμπ προσομοιάζει του χειρισμού της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, μόνο που η φράση που χρησιμοποίησε αποδίδεται στον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και όχι στον Κένεντι.