Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι στρατηγικές δυνάμεις των ΗΠΑ καθώς των συμμάχων τους στην περιοχή της Ασίας, ενώ εντείνονται οι διεργασίες τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και σε τοπικό επίπεδο στο ASEAN μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και των ενδείξεων για προετοιμασία νέας πυραυλικής δοκιμής, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στον ΟΗΕ Νότια Κορέα.
Η Νότια Κορέα παρουσίασε ενδείξεις προετοιμασιών για νέα εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό χρόνο και τον τόπο πραγματοποίησής της.
Οι αποκαλύψεις ακολουθούν αποτελούν ενδείξεις νέας κλιμάκωσης της κρίσης, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιμένουν σε υψηλών τόνων απαντήσεις, ενώ η Πιονγιάνγκ φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει θέση και αξιώσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, είτε παίζει για λογαριασμό της Κίνας ένα παιχνίδι ανατροπής του γεωπολιτικού status quo στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια είναι δύσκολο να αποδειχθούν, ωστόσο οι διπλωματικές κινήσεις προδίδουν τις παραδοχές των μεγάλων παιχτών και προδιαγράφουν το σκηνικό που σχεδιάζεται.
Στο μεταξύ ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε στη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου πως η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ισχύος 50 κιλοτόνων.
Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και πάνω από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο όντως για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».
Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.
Τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ.
«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.
Οι Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.