Με τη γερμανική γραμμή ευθυγραμμίζεται πλέον και η Κομισιόν χαρακτηρίζοντας αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας, δήλωση που αν και φαίνεται να κινείται στη σφαίρα της “κοινής λογικής” έχει αυξημένο ειδικό βάρος και διπλωματικές επιπλοκές.
Χαρακτηρίζοντας “αδύνατη” την ένταξη της Τουρκίας η Κομισιόν, στον απόηχο της δήλωσης της Άγκελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, στέλνει σαφές μήνυμα ευθυγράμμισης με τις γερμανικές θέσεις, υποβαθμίζοντας ωστόσο τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τόσο ισχυρή πολιτικά και σημειολογικά τοποθέτηση να προκαλέσει.
Επικαλούμενος δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν δηλαδή από τη δήλωση Μέρκελ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατη την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ωστόσο, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη – μέλη και όχι από την Επιτροπή.
Με την υποσημείωση η Κομισιόν παραπέμπει σε αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της “συνηθισμένης” οδού απάντησης που επιλέγει η Άγκυρα.