Επιστρέφει η τρόικα και για την τρίτη αξιολόγηση

Επιστρέφει η τρόικα και για την τρίτη αξιολόγηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτή προγραμματίζεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εφόσον δεν υπάρξουν εξαγγελίες που θα προκαλέσουν ανησυχίες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η προγραμματισθείσα για αύριο, Τρίτη, συνάντηση των κκ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί καθώς και η συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG). Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθούν η πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης και κυρίως για η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται στην Ελλάδα αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση

Η «ατζέντα» και το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup του Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών, για να ξεκινήσει και επίσημα η τρίτη αξιολόγηση, τοποθετείται χρονικά για μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να έχουν μεσολαβήσει και οι γερμανικές εκλογές -ενδεχομένως και η εκλογή της νέας κυβέρνησης- και το Eurogroup του Οκτωβρίου, αλλά και η φθινοπωρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.