Χέιλι: “Ο Κιμ πάει γυρεύοντας για πόλεμο”, σκληρή στάση του Σ.Α του ΟΗΕ

Χέιλι: “Ο Κιμ πάει γυρεύοντας για πόλεμο”, σκληρή στάση του Σ.Α του ΟΗΕ

Σκληρή γλώσσα κατά του ηγέτη της Βορείου Κορέας χρησιμοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας ότι ο «παρακαλά για πόλεμο», σε απάντηση στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή, την εκτόξευση πυραύλου πάνω από έδαφος της Ιαπωνίας και τις πληροφορίες για την προετοιμασία νέας βολής βαλλιστικού πυραύλου.

Μεταξύ άλλων η πρέσβεθρα των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός της εβδομάδας, ενώ τόνισε την επιθμία της χώρας να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο η Νίκι Χέιλι φρόντισε να αυτοπεριοριστεί στη συνέχεια θέλοντας να διατηρήσει τη διπλωματική οδό ανοιχτή αλλά να επιδείξει και την ετοιμότητα των ΗΠΑ για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι:

Διαφήμιση

«Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ κάτι που ήθελαν οι ΗΠΑ. Δεν τον θέλουμε ούτε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας έχει όρια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα «έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο».

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρηθεί από Κίνα και Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ενισχυτική για τις ΗΠΑ ήταν και η θέση που έλαβε η Κίνα, με τον εκπρόσωπό της στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάζει απερίφραστα το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και να ζητά την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των κυρώσεων, καλώντας για διαπραγματεύσεις στη βάση του Σινο-ρωσικού σχεδίου αμοιβαίων υποχωρήσεων με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να

«σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος»

ενώ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να

«σκεφτούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα. «Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) να επιστρέψει στο δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου»

όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά της στρατιωτικής δράσης τέθηκε η ρωσική πλευρά, μέσω του εκπροσώπου της, εκφράζοντας τη θέση ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις». «Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος, Βασίλι Νεμπένζια.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί βέβαιο ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση» απέναντι στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος προειδοποίησε μάλιστα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης». Απευθυνόμενος, δε, στο Συμβούλιο πρόσθεσε ότ

ι «οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική».

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει» τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή.

«Ελπίζουμε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρχει η γενική αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ένα νέο ψήφισμα» είπε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται «ενότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε μετά την εκτόξευση ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ηχηρή στρατιωτική απάντηση στη Βόρεια Κορέα συμφώνησαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, κατά πάσα πιθανότητα διηπειρωτικού, από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας στον απόηχο της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία και με ομόφωνη απόφαση είχε ζητηθεί από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς όμως να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Πριν από ένα μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει τις σκληρότερες μέχρι τώρα κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα απαγορεύοντας τις κερδοφόρες εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και θαλασσινών.