Νέα πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ

Νέα πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ

Την έκτη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα σεισμολογικά εργαστήρια και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη του Κιμ γιονγκ Ουν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και ανακοίνωση ότι η χώρα έχει κατασκευάσει νέου τύπου θερμοπυρηνική κεφαλή η οποία είχε επιτυχώς τοποθετηθεί σε κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραυλου (ICBM).

Αμερικανοί σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός μεγέθους 6,3 στα βορειοανατολικά της χώρας ήταν μια “πιθανή πυρηνική έκρηξη”. Η Νότια Κορέα συγκάλεσε αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει τα δεδομένα.

Η δοκιμή ακολουθεί δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ -ουν για τη δημιουργία νέου τύπου βόμβας υδρογόνου η οποία τοποθετήθηκε ήδη σε ICBM. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η πυρηνική κεφαλή μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύεται από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Διαφήμιση

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δυο πυρηνικές δοκιμές το προηγούμενο έτος, ενώ η νέα πυρηνική δοκιμή έρχεται μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ο οποίο πέρασε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και ανησυχία.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι ο σεισμός έλαβε χώρα στην κομητεία Kilju, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός δοκιμής Punggye-ri της Βορείου Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική δοκιμή το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ενώ αποδοκίμασε τις εις βάτος της κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή πίεση για αναστολή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Οι εντεινόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας από τις αρχές του έτους έχουν ενισχύσει τη διεθνή ανησυχία, ανεβάζοντας το γεωπολιτικό θερμόμετρο.

Σε δημοσίευμά του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA του Βορρά ανακοίνωσε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε επιστήμονες στο ινστιτούτο πυρηνικών όπλων και “εξήρε το έργο για πυρηνική αποτροπή”. Παράλληλα αναφέρεται ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας παρακολούθησε τη διαδικασία φόρτωσης της νέου τύπου πυρηνικής κεφαλής σε διηπειρωτικό πύραυλο.

Σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες, η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, αλλά δεν είναι σαφές εάν έχει επιτυχώς σμικρύνει μια πυρηνική βόμβα επαρκώς ώστε να μπορέσει να την οπλίσει σε πύραυλο.