Καίνε έγγραφα στο ρώσικο προξενείο που κλείνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ

Καίνε έγγραφα στο ρώσικο προξενείο που κλείνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ

Σκηνές που ξυπνούν μνήμες από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, εκτυλίσσονται στο ρώσικο προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, του οποίου διατάχθηκε το κλείσιμο, καθώς μαύρος καπνός αναδύεται, ένδειξη ότι καταστρέφονται έγγραφα.

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο σε απάντηση της απόφασης του Βλάντιμιρ Πούτιν να περιορίσει το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα. Ωστόσο η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, καθώς η απόφαση του Ρώσου προέδρου ήταν ετεροχρονισμένη απάντηση σε κυρώσεις που υπέστη η Μόσχα επί της περιόδου Ομπάμα.

Η Μόσχα δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι προτίθεται να απαντήσει σκληρά αλλά ψύχραιμα στις αμερικανικές προκλήσεις. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προτίμησε να στρέψει τα βλέμματα στη Βόρειο Κορέα, προειδοποιώντας ότι η αντιπαράθεση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «Τα αιτήματα των αμερικανικών αρχών δημιουργούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών».

Τόνισε δε ότι οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να ψάξουν το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, ακόμα και να «ξεσκονίσουν» τις κατοικίες των εργαζομένων των προξενείων το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου.

Οι πράκτορες του FBI είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν την έρευνα, ανέφερε ο Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι οι έρευνες θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τη διπλωματική ασυλία των εργαζομένων, δήλωση που φαίνεται ότι ήταν προπομπός της καύσης εγγράφων.

Οι εργαζόμενοι στα Ρωσικά προξενεία έλαβαν μόλις 12 ώρες διορία για να εκκενώσουν τα σπίτια όπου έμεναν, παρά το γεγονός ότι μαζί τους είχαν τις οικογένειές τους με παιδιά και βρέφη σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρει η ρωσική πλευρά.

Η Μόσχα αντιτάσσεται κατηγορηματικά στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει τρεις ρωσικές διπλωματικές ενώσεις στις ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.