Δημόσιες δαπάνες και εξαγωγές τόνωσαν το ΑΕΠ στο β τρίμηνο

Δημόσιες δαπάνες και εξαγωγές τόνωσαν το ΑΕΠ στο β τρίμηνο

Σταθερή ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση και επιτάχυνση σε ετήσια για την ελληνική οικονομία δείχνουν τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% και κατά 0,2%, αντίστοιχα και επιτρέποντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η δυναμική είναι θετική αν και βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση της κατανάλωσης του Δημοσίου και στις εξαγωγές, ενώ υποχώρησαν η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι εισαγωγές.

Η ώθηση στο ΑΕΠ δόθηκε κατά κύριο λόγο, από την αύξηση των εξαγωγών κατά 3,8%, η οποία συνοδεύτηκε από μείωση των εισαγωγών κατά 3,7%. Παράλληλα, η συνολική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο, χάρη στην τόνωση των δημόσιων δαπανών.

Σε μη εποχικά διορθωμένο επίπεδο, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι του β’ τριμήνου του 2017.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην αναθεώρηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, κατόπιν των νέων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.

Διαφήμιση

Αναλυτικά

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε άνοδο 0,5% σε τρίμηνο κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2017, με τον ίδιο ρυθμό όπως και την προηγούμενη περίοδο.

Η αύξηση οφείλεται στην κατανάλωση του δημοσίου (6,5% από -1,2% στο πρώτο τρίμηνο) και στο καθαρό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,8% (-1,8% το πρώτο τρίμηνο) ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 3,7%.

Αντίθετα, η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 0,1% (0,2% το πρώτο τρίμηνο) και οι σταθερές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4,5% (-1% το πρώτο τρίμηνο).

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, μετά από αύξηση 0,4% την προηγούμενη περίοδο

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 0,20% από το 1995 έως το 2017, φθάνοντας σε υψηλό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2006 και ιστορικό χαμηλό -4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2009.