Επιδεινώνονται περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία καθώς συνελήφθησαν δυο ακόμα Γερμανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Τουρκία, με την Άγκελα Μέρκελ να ζητά αποφασιστική αντιμετώπιση της Άγκυρας, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μπλοκάρει την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι στην Τουρκία δεν διασφαλίζεται το κράτος Δικαίου.
Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι ακολουθεί πολιτική οικονομικής ασφυξίας της Τουρκίας και πολιτικής καραντίνας του Ταγίπ Ερντογάν μπλοκάροντας τη ροή οικονομικών ενισχύσεων από την ΕΕ και ασκώντας veto στις διαπραγματεύσεις για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, ενώ παράλληλα στιγματίζει τον Ταγίπ Ερντογάν με επίσημη καταγγελία για υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου.
Πρόκειται για την πλέον σοβαρή κατηγορία που έχει διατυπωθεί σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν από δυτική κυβέρνηση, ενώ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι προέρχεται από τη Γερμανία που διαθέτει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και εκτόπισμα ικανό να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο η διατύπωση της θέσης αυτής σε αυτή τη χρονική περίοδο την εντάσσει στο προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία και αποδυναμώνει το τελικό πολιτικό μήνυμα, καθώς άπαντες αναμένουν την πολιτική που διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγκαστεί η Άγκελα Μέρκελ να διαμορφώσει κυβέρνηση συνεργασίας, διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες.
Διαβάστε επίσης: Στρατηγική «ασφυξίας» και απομόνωσης στον Ερντογάν ακολουθεί το Βερολίνο
Η Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε την Τετάρτη 30 Αυγούστου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Τρίτη ότι δε θα υπάρξει καμία πρόοδος με την Τουρκία ακόμη και στις εμπορικές σχέσεις, αν δε διασφαλιστεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Οι καλές σχέσεις «συνδέονται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι διασφαλισμένο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν είναι παρά ελάχιστα μπροστά σε αυτά που διαθέτει στο διπλωματικό της οπλοστάσιο η Γερμανία και ελάχιστα μπροστά στη δύναμη που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοχλούς πίεσης διαθέτει όμως και ο Ταγίπ Ερντογάν, τόσο άμεσα προς τη Γερμανική κυβέρνηση, όπως έπραξε ζητώντας από την τεράστια τουρκική κοινότητα στη Γερμανία να καταψηφίσει τη Μέρκελ και τους συμμάχους της, όσο και έμμεσα δημιουργώντας προβλήματα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν πιέζει Ελλάδα με παραβιάσεις και πρόσφυγες, στόχος η Μέρκελ
Το Βερολίνο έχει καλέσει τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μπλοκάρει τις συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ με την Άγκυρα.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βερολίνο έστειλε επιστολή στις Βρυξέλες ζητώντας την αναστολή χορήγησης πόρων του IPA, του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού, (χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ), καθώς και την αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την ΕΕ.
Συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία
Δύο ακόμη Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλοντας τις τουρκικές αρχές για “πολιτικές διώξεις”.
«Στις 31 Αυγούστου δύο ακόμη Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους. Το γενικό προξενείο της Σμύρνης ενημερώθηκε για τις δύο συλλήψεις από ανεπίσημες πηγές. Η αστυνομία του αεροδρομίου της Αττάλειας στη συνέχεια επιβεβαίωσε» τις πληροφορίες, δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.
Οι προξενικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν με τα δύο αυτά άτομα, ενώ η Άντεμπαρ αρνήθηκε να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την υπόθεση ή την ταυτότητα των συλληφθέντων.
«Τα αιτήματά μας προς την Τουρκία είναι απολύτως ξεκάθαρα και η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) τα έχει επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες: αναμένουμε από την Τουρκία την απελευθέρωση όλων των Γερμανών πολιτών που κρατούνται αδικαιολόγητα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με «πολιτικά» κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.
Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 200 ημέρες κράτησης.
Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και «Γερμανό πράκτορα».