Συγκρατημένη απάντηση των ΗΠΑ στον Κιμ

Συγκρατημένη απάντηση των ΗΠΑ στον Κιμ

Με τους συνηθισμένους εικονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απάντησαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα στην εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και στα σχόλια του Κιμ γιονγκ Ουν ότι ήταν προοίμιο για επίθεση στη Γκουάμ.

Δύο ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο, ΗΠΑ και Νότια Κορέα στο πλαίσιο -καθιερωμένης πλέον-επίδειξης δύναμης, διεξήγαγαν άσκηση προσομοίωσης βομβαρδισμού.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα

Διαφήμιση

Αν και η άσκηση αντιμετωπίζεται ως κίνηση κλιμάκωσης, εν τούτοις είναι η τυπική και συνηθισμένη πλέον απάντηση των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας στις βολές πυραύλων της Βορείου Κορέας. Συνεπώς η άσκηση αποτελεί απλά μια ακόμη επίδειξη ισχύος, η οποία όμως χαρακτηρίζεται λελογισμένη.

Στην άσκηση μετείχαν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, τέσσερα F-35B, και 4 νοτιοκορεάτικα μαχητικά F-15, όπως δήλωσε αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας.

Η άσκηση σχεδιάστηκε για ως απάντηση «στις επανειλημμένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και την ανάπτυξη από μέρους της πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Τα μεν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τις βάσεις στη νήσο Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, τις οποίες απειλεί να βομβαρδίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τα «Stealth» από βάση του αμερικανικού Σώματος των Πεζοναυτών στην Ιαπωνία.

Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος 17.500 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους 28.000 που φιλοξενούνται στη συμμαχική τους χώρα και περιλαμβάνουν εξομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών πάνω σε σενάρια πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα.