Στα Σκόπια βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για μονοήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της προσπάθειας οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ και της Ελλάδας, μετά από 13 χρόνια διαρκούς διολίσθησης των διμερών σχέσεων και με βάση το veto του 2008 για είσοδο στο NATO.
Το ζήτημα της επαναφοράς της πΓΔΜ σε ευρω-ατλαντική πορεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ θέλοντας να παγιώσουν τη νέα κατάσταση και να ανακόψουν την προσπάθεια ανατροπής του status quo στην περιοχή από τη Ρωσία. Ωστόσο όλα αυτά προσκρούουν στο ελληνικό veto για την ένταξη της πΓΔΜ στο NATO χωρίς πρώτα την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο έθεσε το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως έχει διαρρεύσει ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ οποιεσδήποτε συνομιλίες σχετικά με τη μακροχρόνια διαφωνία ονόματος που εμποδίζει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Μακεδονία στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πηγή.
Αντ’ αυτού, η επίσκεψη του Κοτζιά στα Σκόπια, η οποία ακολουθεί την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αθήνα και μετά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των δυο χωρών με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, των υποδομών και της ενέργειας.
Πριν από τις συνομιλίες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανώνυμες πηγές στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει επίσης την επίσκεψη για να “νιώσει τον παλμό” της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ που εξελέγη τον Μάιο και η οποία υποσχέθηκε να κάνει πολύ πιο ειλικρινείς προσπάθειες Για να λύσει τη διαφωνία ονόματος.
Τα σκληρά όρια
Η Αθήνα έχει ήδη διαμορφώσει γραμμή άμυνας και αναμένεται να ζητήσει ουσιαστικές κινήσεις που θα αποδεικνύουν την αλλαγή πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς μια σειρά από προκλήσεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν ανησυχία στην Ελλάδα.
Στις αρχές Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, EHF, απέκλεισε την ελληνική ομάδα χειροσφαίρισης γυναικών από το πρωτάθλημα της που διεξήχθη στα Σκόπια μετά την άρνηση της Ελλάδας να παίξει την ομάδα της πΓΔΜ, επειδή ορισμένοι παίχτες της φορούσαν ρούχα με το όνομα «Μακεδονία».
Στις 16 Αυγούστου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για άλλη μια φορά μετά την επίσκεψη του Σκοπιανού γενικού εισαγγελέα στο Τορόντο, όπου ο διορισμένος από την προηγούμενη -ακροδεξιά- κυβέρνηση, συμμετείχε σε εκδήλωση στην οποία προβλήθηκε ο αποκαλούμενος «χάρτης της Μεγάλης Μακεδονίας», Που περιελάμβανε την ελληνική έκταση της Μακεδονίας.
Στην απάντησή του, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η εκδήλωση δεν διοργανώθηκε από το προξενείο στο Τορόντο και «η προβολή slides με χάρτη που περιλαμβάνει την ελληνική επικράτεια… δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της πΓΔΜ».
Ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι δεν θα ανεχτεί παρόμοια περιστατικά.