Νέα αντίποινα ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, κλείνουν προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

Νέα αντίποινα ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, κλείνουν προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

Σε αυτοτροφοδοτούμενη κρίση εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς πριν από λίγο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο σε απάντηση της απαίτησης της Μόσχας για μείωση του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία.

Ωστόσο η Ρωσία με την απόφασή της να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα απαντούσε στις κυρώσεις που της είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ επί Ομπάμα και στις οποίες είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει αναμένοντας τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τη σημερινή απόφαση των ΗΠΑ οι διμερείς σχέσεις επιβαρύνονται περαιτέρω και το κλίμα επιδεινώνεται σε επίπεδα αντίστοιχα του ψυχρού πολέμου και ενώ οι δυο χώρες έχουν ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία, τη Συρία, Ανατολική Ευρώπη και στη Βόρειο Κορέα.

Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ρωσία να κλείσει έως τις 2 Σπετεμβρίου το Γενικό Προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμη κτίρια που χρησιμοποιεί στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία στους 455 υπαλλήλους.