Ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της μάστιγας των fake news και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Τύπου και της ελευθερίας της ενημέρωσης σύστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη διεύθυνση Ψηφιακής Οικονομίας και την επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ.
Αν και για το θέμα έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο από πολλές χώρες, προεξάρχουσας της Γερμανίας, εν τούτοις για τη διαρκώς εξελισσόμενη απειλή εκτιμάται ότι απαιτείται ενιαία δράση ώστε να μην υπάρχουν παράθυρα και γκρίζες ζώνες.
Σε αυτό το πλαίσιο τους προσεχείς μήνες η κ. Γκάμπριελ θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση για τις ψευδείς ειδήσεις, που θα περιλαμβάνει λεπτομερή πρόσκληση σε διάλογο για εξειδικευμένα θέματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων νομοθετικών προτάσεων. Ωστόσο, η Επίτροπος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, εάν υπάρχει ανάγκη για αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ψευδείς ειδήσεις. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη νομοθεσία», δήλωσε.
Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε ότι «οι [online] πλατφόρμες έχουν ανάγκη από φροντίδα», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες, όπως το Facebook ή το Twitter, θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να ελέγξουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών τους.
«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια έναν μηχανισμό συντονισμού και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση: ποια είναι η προστιθέμενη αξία μας στην καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων»
σημείωσε η κ. Γκάμπριελ.
Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη λήψη σχετικών μέτρων, τα οποία θα θέσουν κοινές απαιτήσεις αναφορικά με το πότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες. Επιπλέον, ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης δεσμευτικής νομοθεσίας που θα διαμορφώσει ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για τα κράτη-μέλη.