Σύλληψη στο Μαρόκο για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη

Σύλληψη στο Μαρόκο για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη

Συνεργούς, διαφυγόντες και χαλαρές σχέσεις του πυρήνα με βραχίονες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αναζητούν οι ισπανικές αρχές και η Interpol, καταλήγοντας στη σύλληψη υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη στο Μαρόκο.

Ο άνδρας συνελήφθη από την μαροκινή αστυνομία στην πόλη της Καζαμπλάνκα, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο, είπε χθες ότι οι αρχές του Μαρόκου έχουν συλλάβει δύο άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να παραθέσουν λεπτομέρειες. Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE δήλωσε πως ο δεύτερος άντρας συνελήφθη στην πόλη Ούιντα και ήταν συγγενής ενός μέλους του θύλακα της Βαρκελώνης, οι ισπανικές πηγές δεν το επιβεβαίωσαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ, είπε ότι οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές συνεργάζονται στενά στην έρευνα.

Διαφήμιση

Τα μέλη του θύλακα τζιχαντιστών που σκότωσαν 16 άτομα, είχαν συγκεντρώσει περίπου 120 φιάλες βουτανίου σε σπίτι, στην πόλη Αλκανάρ νότια της Βαρκελώνης, με τις οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση.

Παρ’ όλα αυτά η αστυνομία επιμένει στο σενάριο που αποκομμένου πυρήνα και απορρίπτει σενάρια για κεντρικό συντονισμό της δράσης.

Η αστυνομία πιστεύει πως κατά λάθος προκλήθηκε ανάφλεξη των εκρηκτικών στις 16 Αυγούστου, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, δημιουργώντας μια έκρηξη που κατέστρεψε το σπίτι στην πόλη Αλκανάρ και στην οποία σκοτώθηκε ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σατί που θεωρείται ως εγκέφαλος της όλης επιχείρησης.

Οι υπόλοιποι τζιχαντιστές αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν ένα βαν για να παρασύρουν τα πλήθη στον πεζόδρομο της Ραμπλάς και λίγο μετά να πραγματοποιήσουν επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς.

Οι περισσότεροι από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, και δύο σκοτώθηκαν στην έκρηξη του σπιτιού στο Αλκανάρ.