Συνεργασία Κιμ-Άσαντ με χημικά όπλα;

Συνεργασία Κιμ-Άσαντ με χημικά όπλα;

Δυο πλοία με χημικά όπλα που προέρχονταν από τη Βόρεια Κορέα και κατευθύνονταν στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει τη διασύνδεση του Κιμ γιονγκ Ουν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ αφήνει σκιές και για το ενδεχόμενο εμπλοκής ή γνώσης από τη Ρωσία, δεδομένων των στενών σχέσεων που διατηρεί η Μόσχα τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Πιονγιάνγκ.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, τα δυο φορτία χημικών όπλων που προορίζονταν για την υπηρεσία χημικών όπλων του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακόπηκαν, λόγω των κυρώσεων που είναι εν ισχύ τόσο κατά της Βορείου Κορέας όσο κατά του καθεστώτος Άσαντ, το τελευταίο 6μηνο.

Διαβάστε  Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Την ίδια περίοδο η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στη Δύση με εκτοξεύσεις πυραύλων και δοκιμές ακόμα και διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, καθώς και λεκτικές αλλά και στρατηγικές προκλήσεις όπως η εκτόξευση πυραύλου πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο καθεστώτων μπορεί να αποτελέσει ιδανική αφορμή για εμπλοκή του ΟΗΕ ή των ΗΠΑ σε πιο ενεργό ρόλο.

Διαβάστε  Ο Κιμ ανακοίνωσε ότι κλείνει πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Η έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα τον Αύγουστο δεν παρέχει επαρκείς ενδείξεις για το είδος και την περιοχή όπου ανακόπηκαν τα φορτία. Δυο μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα φορτία και τον προορισμό τους, ενώ μια χώρα υποστήριξε ότι τα φορτία εντάσσονται στο πρόγραμμα KOMID, της Βορείου Κορέας, που αφορά ανταλλαγές προϊόντων στο πλαίσιο της εταιρίας ανάπτυξης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Διαφήμιση