Μιανμάρ-Μπαγκλαντές κάνουν squeeze out του μουσουλμάνους Ροχίνγκια

Μιανμάρ-Μπαγκλαντές κάνουν squeeze out του μουσουλμάνους Ροχίνγκια

Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον οι συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων της χούντας της Μιανμάρ με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια αναγκάζοντας πάνω από 3.000 ανθρώπους να διαφύγουν Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τη νέα κλιμάκωση της βίας στην Πολιτεία Ραχίν.

Οι συνοριοφύλακες του Μπανγκλαντές προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, με αξιωματούχους να δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν στείλει πίσω στην πατρίδα τους περίπου 550 Ροχίνγκια από τη Δευτέρα, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τους επιτρέψουν να εισέλθουν στη χώρα.
Πολλοί από τους πρόσφυγες είναι άρρωστοι και τουλάχιστον έξι πέθαναν αφού κατάφεραν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές, όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία αρωγής, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί ασθενείς ή τραυματίες δεν ζητούν βοήθεια καθώς φοβούνται ότι αν τους εντοπίσουν, θα τους στείλουν πίσω στη Μιανμάρ.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υπηρεσίες του ΟΗΕ στους καταυλισμούς υποδοχής εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.000 “νεοαφιχθέντες”», δήλωσε ο Τζόσεφ Τριπούρα, εκπρόσωπος της UNHCR. «Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Διαφήμιση

Σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.