Στην πολιτική των προκλήσεων, για εσωτερική κατανάλωση, επιμένει η τουρκική κυβέρνηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Νουμάν Κουρτούλμους, επαναφέροντας θέμα χρήσης της Αγιάς Σοφιάς ως τόπου προσευχής, παρά τις παρεμβάσεις της Unesco.
Αν και η δήλωση προβάλλεται έντονα από τα ελληνικά media έχει μικρή διπλωματική αξία και είναι προφανές ότι εντάσσεται στην προσπάθεια υπερπροβολής του εθνικιστικού προφίλ της κυβέρνησης Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα στα ανατολικά σύνορα εντείνονται και ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σε διεθνή καραντίνα.
Η Άγκυρα ακολουθεί πολιτική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης τόσο στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα όσο και με τη Γερμανία αλλά και με τις Βρυξέλλες, ενώ προσεγγίζει με σταθερά βήματα τη Μόσχα.
Ο υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που είναι σε εξέλιξη για ένα μνημείο που όπως είπε «είναι από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας, ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την οθωμανική περίοδο».
Τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στο μαρμάρινο δάπεδο και στο βόρειο εσωτερικό μέρος του μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.
Όταν ο κ. Κουρτουλμούς ρωτήθηκε όμως για το εάν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί, δήλωσε μεν ότι «δεν είναι στην άμεση ατζέντα, αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε σε τόπο λατρείας».