Όμπσφελντ: Τραμπ-Μακρόν απειλούν την ανάπτυξη

Όμπσφελντ: Τραμπ-Μακρόν απειλούν την ανάπτυξη

Σαφή θέση απέναντι σττον προστατευτισμό έλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μαουρίς Όμπσφελντ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Jackson Hole.

Διαφήμιση

Ο Μοαουρίς Όμπσφελντ αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στους κκ Τραμπ και Μακρόν, εν τούτοις στιγμάτισε την προστατευτική πολιτική που επιχειρούν να εισάγουν και οι δυο, ως ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και συνεπώς κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμμάνουελ Μακρόν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν πέρασαν μια μικρή τροποποίηση στο ανακοινωθέν για του G 20 για το εμπόριο που αποτελεί εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια του υφιστάμενου συστήματος, καθώς εισήγαγαν τη λέξη “δίκαιο” δίπλα από τη λέξη “ελεύθερο” στην κατακλείδα της δήλωσης.

Διαβάστε  Με 3,1% έτρεξαν οι λιανικές πωλήσεις στην πΓΔΜ

Αν και δια γυμνού οφθαλμού αυτό το ζήτημα φαίνεται δευτερεύον, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα εισάγεται μια λέξη που είναι ανοιχτή προς ερμηνεία ακυρώνοντας τον όρο “ελεύθερο εμπόριο” που αποτελούσε την πεμπτουσία της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής και ανοίγοντας την πόρτα σε εμπορικούς πολέμους.

Μ επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ αν και παρέμεινε θετικός για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, ευθυγραμμιζόμενος με τις αναλύσεις του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2017 και 2,5% για το 2018, εν τούτοις επισήμανε τους κινδύνους με ιδιαίτερη έμφαση.

«Βλέπουμε μία ευρεία ανάκαμψη και το σημαντικό είναι ότι αυτή την ανάκαμψη δεν την είχαμε δει τα τελευταία 10 χρόνια»

προσθέτοντας όμως ότι:

«Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον»

διευκρίνισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι οι προκλήσεις είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες.

«Ένας εκ των κινδύνων αφορά την υποτονική ανάπτυξη, καθώς παρά τις θετικές τάσεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αργός»

εξήγησε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Διαβάστε  Κυρώσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρίες για business με το Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ

Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας τη ρητορική περί οικονομικού προστατευτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον προστατευτισμό ως «σημαντικό κίνδυνο» για την πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Διαφήμιση