Γεωπολιτικό ρίσκο: Ετοιμαστείτε για σύγκρουση

Γεωπολιτικό ρίσκο: Ετοιμαστείτε για σύγκρουση

Με τον πλανήτη να φλέγεται, για ακόμη μια φορά, τις οικονομικές κρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη και το πολιτικό status quo να βιώνει τη διαρκή απειλή του Ντόναλντ Τραμπ, την αποσταθεροποιητική δυναμική του Brexit, την κλιμακούμενη και διαρκώς διευρυνόμενη αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας, ενώ οι τράπεζες στην Ευρώπη επιδιώκουν να αποφύγουν τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, το πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο εκτοξεύεται.

Οι αγορές έως τώρα δεν αποτιμούσαν τον κίνδυνο στο πραγματικό του μέγεθος καθώς τα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια και η διαβεβαίωση διατήρησης της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες εξοστράκιζαν την εικόνα αποτελώντας ουσιαστικά “αερόσακο”. Αυτή η πολυτέλεια έχει όμως ημερομηνία λήξης καθώς η Fed έχει ήδη ανοίξει δυναμικά τόσο τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια όσο και την απεμπλοκή από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ πλέον και η ΕΚΤ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να δίνει νέο στίγμα από τις ανακοινώσεις της.

Ωστόσο στην Ευρώπη οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο, καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις έλυσαν μόνο βραχυχρόνια το πρόβλημα των NPL’s θάβοντας κάτω από τα χαλί τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις διασυνδεδεμένες αγορές και τη χρήση μοντέλων που αποκρύπτουν το πραγματικό ρίσκο.

Διαφήμιση

Η παρατεταμένη περίοδος υποτονικής ανάπτυξης, οι ελλιπείς και ατελείς μεταρρυθμίσεις, η αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοσίου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ και η εντεινόμενη γερμανική παρεμβατικότητα σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, είναι παράγοντες που επηρεάζουν ευθέως το πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες αδυνατούν να αποτιμήσουν αυτό τον κίνδυνο, ακόμα και οι κυβερνήσεις επιλέγουν μια πιο βραχυχρόνια στρατηγική διαχείρισης κινδύνου, επιτρέποντας σε κορυφαία γεγονότα να περάσουν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, θέλοντας να αποφύγουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές εκρήξεις.

Μέχρι στιγμής πολιτικοί και επιχειρηματίες είχαν την πεποίθηση ότι το μοντέλο του στρουθοκαμιλισμού έχει επιτύχει, επιλέγοντας να παραβλέψουν ότι ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ διασφάλιζαν την περίμετρο και απορροφούσαν το ρίσκο και πολλές φορές τη ζημιά, δημιουργώντας ένα τεχνητό ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να έχουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ την πολυτέλεια να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς την πίεση των αγορών.

Σε αυτή τη φάση οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανοχύρωτες και συγκριτικά υπολείπονται των αμερικανικών στην πρόβλεψη και διαχείριση ρίσκου, με τον Μάριο Ντράγκι να συνεχίζει να καλύπτει αυτό το κενό με τα χαμηλά επιτόκια και το QE. Αντιστοίχως και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες δανείζονται είτε μέσω τραπεζών, είτε μέσω υποθήκευσης των project τους.

Ωστόσο η προοπτική αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μπορεί πριν ακόμα υλοποιηθεί να αποδυναμώσει την ήδη αναιμική ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία και να θέσει τις χώρες σε παγίδα χρέους, εκθέτοντας τράπεζες και επιχειρήσεις σε ρίσκα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν.

Η ανάλυση ρίσκου

Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η ανάλυση των χωρών εξετάζει συνήθως τους υψηλότερους οικονομικούς δείκτες, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων της αγοράς, όπως νοικοκυριά μεσαίας τάξης και οι millennials. Γενικά, βασίζεται επίσης σε μια συγκεκριμένη λογική: Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τείνουν να αλλάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά, καθώς γίνονται πλουσιότεροι, προσβλέποντας σε όλο και μεγαλύτερες υλικές ανέσεις όπως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, εισαγόμενα τρόφιμα, οικιακές συσκευές και αυτοκίνητα. (Οι βιομηχανικές αγορές ακολουθούν ένα παρόμοιο πρότυπο, παρέχοντας νέες ευκαιρίες καθώς ωριμάζουν για την πώληση οτιδήποτε από τα χημικά προϊόντα έως την προηγμένη συντήρηση των κεφαλαιουχικών αγαθών.) Το ρίσκο, όταν λαμβάνεται υπόψη, αξιολογείται σε εθνικό επίπεδο και με καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό φορέα, τη βιομηχανία ή το εμπορικό γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις οποιουδήποτε γεγονότος μπορεί να διαφέρουν σε κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, οι εδαφικές διεκδικήσεις των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες είχαν βαθύ και μακροχρόνιο αντίκτυπο στη διάτρηση πετρελαίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η θαλάσσια αντιπαράθεση έχει αναγκάσει τις πετρελαϊκές εταιρίες περισσότερο απ ‘ό, τι από τις επιχειρήσεις σε άλλες βιομηχανίες, να εστιάσουν την προσοχή τους. Η ανάπτυξη μιας δραστηριότητας καταναλωτικών προϊόντων στην περιοχή του Ειρηνικού, για παράδειγμα, δεν φέρει το ίδιο γεωπολιτικό ρίσκο. Καθώς οι οικονομίες και η μεσαία τάξη της περιοχής μεγαλώνουν, θα απαιτηθούν νέα προϊόντα, ανεξάρτητα από τις διαπιστώσεις του δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τις αξιώσεις στα αμφισβητούμενα ύδατα, ή ακόμα και αν ξεσπούν οι συγκρούσεις, με επίκεντρο τη Νότια Σινική Θάλασσα, εφόσον τα γεγονότα αυτά δεν εξελίσσονται σε κυρώσεις.

Φυσικά, δεν επηρεάζονται όλα τα καταναλωτικά αγαθά με τον ίδιο τρόπο. Για να πάρουμε ένα ακραίο παράδειγμα, οι πωλήσεις μπικίνι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αδύναμες στη Μαλαισία ή την Τουρκία, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατά τόπους πολιτική της μουσουλμανικής ταυτότητας και οι τοπικοί κανονισμοί.

Η προσέγγιση που λείπει

Λόγω αυτών των διαφορών, είναι σημαντικό να εξετάσουμε κάθε τομέα και αγορά κατά την αξιολόγηση του βαθμού ευαισθησίας που έχει μια δομή της επιχείρησης σε μια σειρά γεωπολιτικών θεμάτων που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτή η ανάλυση μπορεί να γίνει σε τρία επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τα γεγονότα που θα μπορούσαν να αλλάξουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκείνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν πιο αργά και εκείνα που δεν θα αλλάξουν καθόλου. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, για παράδειγμα, ο διαρκής μεταλλευτικός πλούτος και η μόνιμη γεωγραφική θέση της χώρας δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από την τρέχουσα πολιτική καταιγίδα μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νίκολας Μαδούρου και της αντιπολίτευσης.

Μια κοντόφθαλμη προσέγγιση

Μεγάλο μέρος αυτής της μακροπρόθεσμης προοπτικής, ωστόσο, χάνεται στον εταιρικό κόσμο. Λόγω της κοινής ανάγκης να παράγονται συνεκτικές τριμηνιαίες αναφορές, η τάση να επικεντρώνεται στην χρονική αξία του χρήματος και η σύντομη θητεία πολλών διαχειριστών, η ανάλυση των επιχειρήσεων συχνά λαμβάνει τη βραχυπρόθεσμη άποψη. Αλλά από γεωπολιτική άποψη, η εκτίμηση γεγονότων μέσα σε ένα τέτοιο στενό χρονικό πλαίσιο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να επηρεάσει τις νωχελικές αλλά υπαρκτές τάσεις που μπορεί να αλλάξουν καταλυτικά το εταιρικό τοπίο.

Εξετάζοντας την άνοδο των λαϊκιστών ή των δεσποτικών πολιτικών, παρατηρούμε ότι πολλοί αυταρχικοί ηγέτες αρχίζουν ως πατριώτες προσπαθώντας να οδηγήσουν τα έθνη τους προς ένα καλύτερο μέλλον. Μόνο μετά από 10, 20 ή 30 χρόνια στην εξουσία, κάποιοι υποκύπτουν στην λατρεία της προσωπικότητάς τους ή επιτρέπουν στα άμεσα μέλη της οικογένειας να πλουτίσουν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί για τα φασιστικά ή ξενοφοβικά πολιτικά κινήματα, τα οποία συχνά χρειάζονται χρόνο για να μετακινηθούν από το πολιτικό περιθώριο στο κύριο ρεύμα. Απαιτείται ένας ιδιαίτερος παρατηρητής για να διακρίνει μεταξύ ενός εξτρεμιστή και ενός οραματιστή ηγέτη που τώρα αναδύεται, καθένας από τους οποίους θα μπορούσε να καταλήξει να αλλάξει το πρόσωπο της τοπικής πολιτικής 10 έως 15 χρόνια.

Για να διαχειριστούν μακροπρόθεσμους κινδύνους όπως αυτοί, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω και να ενεργήσουν αναλόγως. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει ότι επενδύσεις σε μοντέλα και τρόπους αποτίμησης και διαχείρισης του κινδύνου σήμερα, ώστε να υπάρξει η σωστή τοποθέτηση έναντι των επερχόμενων ανατροπών. Η δημιουργία αναχωμάτων, όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ή τα αποθέματα ασφαλείας στις αλυσίδες εφοδιασμού, ακόμα και η σύναψη δαπανηρών ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα είναι απαραίτητες.

Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά θα βλάψουν επίσης τις μετρήσεις απόδοσης συγκεκριμένων επιχειρηματικών μονάδων ή λειτουργιών, εάν οι προβλεπόμενοι κίνδυνοι δεν υλοποιηθούν. Έχοντας επίγνωση ότι οι αριθμοί συχνά απλά δεν θα βγάζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι περιφερειακοί διευθυντές, οι επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας ή οι ηγέτες των παγκόσμιων μονάδων είναι απίθανο να εφαρμόσουν τέτοια σενάρια πρόληψης κινδύνου. Εάν, ωστόσο, η απόφαση αναπεμφθεί στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε επιχειρηματικής, είναι πιθανότερο να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Βέβαια, είναι σαφές ότι τέτοιες αποφάσεις θα επηρεάσουν τη ρευστότητα της εταιρίας και τους δείκτες κερδοφορίας προκαλώντας αναστάτωση στους μετόχους και ενδεχομένως κριτική για τη διανομή μικρότερων μερισμάτων.

Ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου

Μέρος του προβλήματος είναι ότι είναι συχνά δύσκολο για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βρουν το χρόνο για να αναζητήσουν στα ιστορικά και σύγχρονα ζητήματα των χωρών στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, νόμοι όπως ο Νόμος Sarbanes-Oxley του 2002 έχουν φορτώσει τις ημερήσιες διατάξεις των εταιρικών συμβουλίων με λεπτομερείς οικονομικές αναθεωρήσεις που χρειάζονται χρόνο μακριά από άλλα θέματα. Ως αποτέλεσμα, όταν προκύπτουν μεγάλες επενδύσεις, δεν τους παρέχεται πολύς χρόνος – πόσο μάλλον οι ώρες που χρειάζονται συχνά ιστορικές αναθεωρήσεις ή σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης.

Μία λύση μπορεί να είναι η συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου σε περιοδικά σεμινάρια σχεδιασμού σεναρίων στα οποία εξετάζουν σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα που μπορεί να συμβούν. Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, ένα εταιρικό συμβούλιο που διοργανώνει ένα μονοήμερο εργαστήριο κάθε χρόνο με επίκεντρο τις διάφορες περιοχές του κόσμου θα κάλυπτε, σε πέντε έως επτά χρόνια, ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση και εμπειρία ώστε να εμβαθύνουν βαθύτερα στη γεωπολιτική και να χρησιμοποιήσουν τη διορατικότητα τους για να κατευθύνουν τις εταιρείες τους προς μια ασφαλέστερη πορεία.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.