Οι Ταλιμπάν απαντούν στον Τραμπ με νέες σφαγές αμάχων

Οι Ταλιμπάν απαντούν στον Τραμπ με νέες σφαγές αμάχων

Με κλιμάκωση της βίας απαντούν οι Ταλιμπάν στις διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ανάκτηση του ελέγχου σε κρίσιμα σημεία. Οι Ταλιμπάν έχουν πλέον στοχοποιήσει την πρωτεύουσα και πλήττουν στόχους υψηλής σημειολογικής αξίας θέλοντας να στείλουν μήνυμα τόσο στην αποδυναμωμένη τοπική κυβέρνηση όσο και στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Κινούμενοι σε αυτή τη λογική οι Ταλιμπάν έχουν προβεί σε σειρά πολύνεκτρων τρομοκρατικών επιθέσεων πλήττοντας από τεμένη έως και πρεσβείες ξένων χωρών, ακόμα και νοσοκομεία και πανεπιστήμια, τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας σαφές ότι η δύναμή τους ενισχύεται και πως πλέον δεν είναι ασφαλείς ούτε οι πλέον φρουρούμενες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη βομβιστική επίθεση από καμικάζι αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 ακόμη τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί συγκαταλέγονται στα θύματα.

Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον στόχων της σιιτικής μειονότητας στο Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq.

Η επίθεση προκάλεσε χάος καθώς οι πιστοί έφευγαν τρέχοντας από το τέμενος ενώ άλλοι αναζητούσαν απεγνωσμένα μέλη των οικογενειών τους.