Εκτός ελέγχου η κατάταση στη Μιανμάρ, 92 νεκροί από μάχες χούντας-μουσουλμάνων ανταρτών

Εκτός ελέγχου η κατάταση στη Μιανμάρ, 92 νεκροί από μάχες χούντας-μουσουλμάνων ανταρτών

Επίθεση κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις χούντας της Μιανμάρ, πλήττοντας ακόμα και αμάχους, με αποτέλεσμα το θάνατο 92 τουλάχιστον ανθρώπων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων Ροχίνγκια, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το γειτονικό Μπαγκλαντές.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Παρασκευή στην πολιτεία Ραχίν, η οποία τα τελευταία χρόνια σπαράσσεται από τις συγκρούσεις μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια και των βουδιστών, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Μιανμάρ.

Διαφήμιση

Οι αρχές του Μπαγκλαντές, από την πλευρά τους, αρνούνται την είσοδο στους άμαχους πληθυσμούς των Ροχίνγκια, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Μιανμάρ ανέρχεται σε 1,1 εκατ. άτομα, με τις διεθνείς οργανώσεις να κατηγορούν το ασιατικό κράτος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι βρίσκονται στη Μιανμάρ επί αιώνες.

Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την αγορά εργασίας.