Την αποδοτικότητα της στενότερης και αυστηρότερης εποπτείας και του ασφυκτικού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις τράπεζες εξήραν στις ομιλίες τους στο Jackson Hole, λαμβάνοντας θέσεις που αντιτίθενται με τις προθέσεις των πολιτικών σε ΗΠΑ και Γερμανία καθώς και με τις ελίτ των τραπεζιτών.
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε ακόμη, όπως πριν από αυτόν έκανε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Οι ρυθμίσεις οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή μετά από την κρίση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχουν καταστήσει το σύστημα ασφαλέστερο, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι, παρά τα διδάγματα της κρίσης, οι κίνδυνοι παραμένουν.
Οι τοποθετήσεις τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και της Τζάνετ Γέλεν έρχονται σε μια περίοδο που ενισχύονται οι πιέσεις για χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, με τη Γερμανία να παγώνει την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία και τον Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγέλλει μεγαλύτερη ελευθερία και φοροαπαλλαγές για τις τράπεζες της Wall Street.
Την ίδια στιγμή οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο σε σκάνδαλα μεγατόνων όπως αυτό του libor, της Wells Fargo και επανεξετάζουν τραπεζικές πρακτικές.
Γέλεν και Ντράγκι υπεραμύνθηκαν και των πολιτικών τους σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, κρατώντας -ωστόσο- αμφότεροι κλειστά τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους.
Κοινή στάση κράτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες ΗΠΑ και Ευρωζώνης και απέναντι στο ανοιχτό εμπόριο, επισημαίνοντας ότι αυτό απειλείται, θέση που επίσης διαφοροποιείται από τις πολιτικές που ασκούν ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και από την ατζέντα που προωθεί στην ΕΕ ο Εμμάνουελ Μακρόν.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την τελευταία σύνοδο των G 20 Ντόνλαντ Τραμπ και Εμμάνουελ Μακρόν συμφώνησαν και προώθησαν τροποποίηση στο κοινό ανακοινωθέν όπου εισάγουν, για πρώτη φορά, την έννοια “δίκαιο εμπόριο”, η οποία δεν προσδιορίζεται πουθενά και είναι ανοιχτή σε ερμηνείες.
Νομισματική πολιτική
«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε την εμπειρία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είχε θετική συμβολή στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Σύνθημα του φετινού συμποσίου που διοργανώνει από το 1978 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας -μιας από τις δώδεκα περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)- είναι «να στηρίξουμε μια δυναμική παγκόσμια οικονομία».
Η Τζάνετ Γέλεν υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας και επεσήμανε ότι ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες προσαρμογές των κανονισμών στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η κ. Γέλεν, πάντως, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική νομισματική πολιτική.
Η Fed, από τις αρχές του έτους, έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού, με πιο πρόσφατη κίνηση τον Ιούνιο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 1% με 1,25%. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση πριν από τα τέλη του έτους.