Μπορεί το Μαυροβούνιο να έγινε το τελευταίο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου βοηθώντας στην στρατηγική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του NATO στην περιοχή και επηρεάζοντας καθοριστικά την ισορροπία δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια και και την Ανατολική Ευρώπη, ωστόσο έχει ακόμα ισχυρές και καταλυτικές, για την εσωτερική του ισορροπία, εξαρτήσεις από τη Ρωσία.
Η σκλήρυνση του χαρακτήρα της αντιπαράθεσης του NATO με τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει αποσταθεροποιητικά το Μαυροβούνιο, καθώς αν και δεν υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων, μια εμπορική αντιπαράθεση μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες επιπλοκές, καθώς το Μαυροβούνιο απέχει ακόμα από την ένταξη στην ΕΕ και την οικονομική ασφάλεια που μόνο η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει.
Σχεδόν το 27% περισσότερων από 4.200 ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες και λειτουργούν στο Μαυροβούνιο ανήκουν σε Ρώσους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου, MONSTAT. Η έρευνα της MONSTAT έδειξε επίσης ότι το 20% των εγγεγραμμένων ξένων εταιρειών ανήκουν σε Σέρβους πολίτες.
Ήτοι, Σέρβοι και Ρώσοι ελέγχουν σωρευτικά το 47% των ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο, που συνεπάγεται ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο για την οικονομική σταθερότητα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Τα στοιχεία, από το 2016, δείχνουν αύξηση του αριθμού των εταιρειών και των επιχειρήσεων που ανήκουν σε Ουκρανούς και Τούρκους υπηκόους.
Οι Ουκρανοί ανήκαν στο 10,6% των ξένων εταιρειών το 2016 σε σύγκριση με το 9% το 2015.
Οι εταιρείες που ανήκουν σε Τούρκους υπηκόους αποτελούν το 3,1% του συνολικού αριθμού των ξένων εταιρειών. Το 2015, οι τουρκικές ιδιοκτησίες δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.
Η τάση ενίσχυσης της τουρκικής παρουσίας στο Μαυροβούνιο όμως δεν είναι αποσπασματική, ούτε και αμελητέα καθώς εκδηλώνεται γενικότερα στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Άγκυρας να αναβαθμίσει στρατηγικά τη θέση και την παρέμβασή της ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, γεννά ερωτηματικά και ανησυχίες για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Αν τώρα συνυπολογιστεί ότι η Τουρκία -αν και χώρα-μέλος του NATO- βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά στη Ρωσία και παίζει σε αρκετά μέτωπα το παιχνίδι της, ενώ βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Γερμανία και πολλές χώρες της ΕΕ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ευκαιριακές συνεργασίες τέτοιου τύπου μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την περιοχή.
Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ποντγκόριτσα και της Μόσχας επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω του ότι το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, το οποίο το Κρεμλίνο αντιτάχθηκε σθεναρά και μια υποτιθέμενη ρωσική υποστήριξη για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου την ημέρα των εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο.