Στην αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν επενδύει σύσσωμο το γερμανικό πολιτικό σύστημα διαμορφώνοντας τα όριά του και επιχειρώντας να αλιεύσει ψηφοφόρους σε θολά νερά, ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
Η προοπτική της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης τόσο στις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου όσο και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου εύκολα αντιληπτό ότι η εμπρηστική ρητορική έχει πλέον μικροπολιτικά οφέλη μιας και οι εξελίξεις στο κεντρικό γεωπολιτικό σκηνικό έχουν παγώσει… επισήμως με απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild θα κλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».
Αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.
Ο Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.
Νωρίτερα φέτος ο Ερντογάν προκάλεσε αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.